Bli med på inspirerende verksteder under «Rom for drømmer» 

Under arrangementet «Rom for drømmer» inviteres du til en rekke engasjerende verksteder som utforsker hvordan kunst og kultur kan åpne nye rom for fellesskap, mening og livsglede.

9. juli 2025

Alexandra Dahlen

Rom for drømmer er en faglig og sanselig møteplass for alle som er opptatt av alderdom, verdighet og kunstens rolle i livene våre – også når kroppen svekkes eller livssituasjonen endres. Seminaret holdes i Festsalen på KODE i Bergen, og er gratis og åpent for alle interesserte.

Gjennom panelsamtaler, foredrag, erfaringsdeling og verksteder vil vi utforske:

  • Hvordan kunst og kultur kan fremme helse, trivsel og livskvalitet for eldre
  • Hvordan estetiske erfaringer kan skape fellesskap, styrke frivillig innsats og bygge broer mellom generasjoner
  • Hvordan frivillighetskoordinering kan styrke kulturtilbud til eldre
  • Hvordan kunstnerisk deltakelse og kulturell omsorg kan tilpasses ulike faser i livet – fra aktiv alderdom til palliativ omsorg
  • Hva som skal til for å sikre kvalitet og bærekraft i kulturformidling til eldre
Portrettbilde av Marion Rodgers Løseth.
– Vi ønsker med dette å vise hvordan kultur ikke er noe som kommer i tillegg, men noe som kan være et bærende elementet i helhetlig omsorg som tar hele mennesket på alvor, sier Løseth. Foto: Verdighetsenteret.

– Dette seminaret løfter frem hvordan kunst og kultur kan være en vei inn til det som berører oss dypest, også når ordene blir færre og kroppen trenger mer støtte, sier Marion Rodgers Løseth, leder av avdelingen Frivillighet og Kultur ved Verdighetsenteret.

Første del av programmet strømmes, slik at du kan delta digitalt uansett hvor du befinner deg. Ønsker du derimot å få med deg inspirasjonsverkstedene, knytte kontakt med andre fagpersoner, frivillige og kunstnere som jobber i feltet, anbefaler vi at du deltar fysisk.

Hvordan samskape kunst med de eldste?

Danser og koreograf Anna C. Nordanstedt leder én av dagens fem ulike inspirasjonsverksteder: Hvordan samskape kunst med de eldste?

De siste årene har hun utviklet metoder for å bruke dans som kunstnerisk uttrykk og meningsfull aktivitet for de aller eldste. Gjennom prosjekter som BREVET, SKOGEN og kompaniet Creme Fraiché Dansekompani 60+, har hun undersøkt hvordan eldre kan delta som medskapere i scenekunst.

Anna C. Nordanstedt har lang erfaring med å bruke dans som kunstnerisk uttrykk og meningsfull aktivitet for de aller eldste. Hun ser nå fram til å dele sine erfaringer under «Rom for drømmer». Foto: Dans i Trøndelag.

– Min erfaring viser at kunstneriske prosesser med eldre kan gi rom for både livserfaring, bevegelsesglede og ny kreativ utfoldelse. Mange av de jeg har møtt med kognitiv svikt, har evne til å uttrykke seg kroppslig gjennom dans og bevegelse, forteller hun.

I verkstedet vil Nordanstedt dele konkrete eksempler fra ulike forestillinger og åpne opp for refleksjon rundt publikums rolle som medskapende. Deltakerne får også prøve ut bevegelsesoppgaver inspirert av hennes arbeid med dans og aldring.

– Jeg gleder meg til å dele noe av mine erfaringer, tilby en stund hvor vi lytter innover, beveger oss utover og tester noen øvelser fra mitt arbeid i feltet, sier hun.

Nordanstedt har siden 2019 mottatt Statens kunstnerstipend, og hadde i perioden 2015-2020 en gjestestilling ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Senteret har siden 2021 samarbeidet med Dans i Trøndelag, hvor Nordanstedt er ansatt som kunstnerisk leder, om utviklingen av dans innenfor helsefeltet.

Flere spennende inspirasjonsverksteder

Nordanstedt sitt inspirasjonsverksted er bare en av til sammen fem ulike verksteder. Som deltaker på arrangementet Rom for drømmer kan du også velge mellom disse verkstedene:

Åpen leseopplevelse

Åpen leseopplevelse» er en litterær, personlig og sosial opplevelse. Det er ikke en litterær analyse der man skal komme fram til en felles tolkning, Det handler heller om gleden ved å dele opplevelsen av å lese noveller og dikt i fellesskap. Høytlesningen gir ro og tilstedeværelse, tempoet senkes og fokuset øker. Gjennom deltakernes forskjellige perspektiv og opplevelser av teksten utvides leseopplevelsen for den enkelte. Vi leser for å bli klokere på oss selv og andre.

Målet er å motvirke ulikheter i samfunnet og åpne litteraturen for flere. Denne måten å dele leseopplevelser på bygger på metoden «Shared Reading». Den er utviklet av organisasjonen The Reader i Liverpool og ble startet av Jane Davis.

Kunstøyeblikket

Gjennom tilrettelagte omvisninger for personer med demens, bidrar Kunstøyeblikket på Kode til å skape meningsfulle opplevelser for mennesker i en sårbar livsfase. Gjennom denne workshopen blir deltakerne gjort kjent med metoden bak Kunstøyeblikket.

Omvisning i Harriet Backer – Hvert atom er farge

Bli med på omvisning i utstillingen som presenterer Harriet Backers liv, kunstneriske utvikling og posisjon i samfunnet gjennom en tid hvor kvinners rettigheter endret seg. Først og fremst malte Backer interiørmotiver der det naturlige lysets virkninger og sterke, klare farger spilte en vesentlig rolle. Utstillingen ble først vist på Nasjonalmuseet høsten 2023, før den gikk videre til Nationalmuseum i Stockholm og Musée d’Orsay i Paris. Utstillingens siste stopp er Kode

Fra idé til handling – prosjektarbeid rundt kunst, kultur og frivillighet i eldreomsorg

Hvordan kan vi gjøre drømmer om en bedre eldreomsorg til konkret handling som skaper mening for eldre? I dette inspirasjonsverkstedet inviterer Verdighetsenteret til et engasjerende rom for samskaping. Her får du utforske hvordan kunst, kultur og frivillighet kan bidra for å skape en mer verdig og livsnær eldreomsorg.

Gjennom enkle praktiske øvelser utvikler vi sammen ideer og drømmer til konkrete prosjekter. Verkstedet er ikke et foredrag, men et aktivt møtepunkt for utveksling av erfaringer, visjoner og muligheter – på tvers av fag, roller og bakgrunn.

Verkstedet passer for alle som ønsker å gjøre en forskjell i eldreomsorgen – enten du jobber i helse- og omsorgstjenesten, er frivillig, kunstner, kulturarbeider eller bare nysgjerrig. Her får du inspirasjon og verktøy til å ta det neste steget – fra drøm til handling.

Få med deg flere verksteder – men vær tidlig ute

Hvert inspirasjonsverksted varer i 40 minutter (omvisningen 25 minutter) og gjennomføres to ganger mellom klokken 13.30 og 15.00. Inspirasjonsverkstedet Fra idé til handling er åpent for drop-in i det samme tidsrommet.

– Dette betyr at du har mulighet til å få med deg to til tre av de fem inspirasjonsverkstedene i løpet av dagen, forteller Løseth.

– Vi gjør oppmerksom på at det er begrenset antall plasser på hvert inspirasjonsverksted, så vi anbefaler å melde seg på tidlig for å sikre plass. 

Praktisk informasjon

  • Dato: Torsdag 21. august 2025 
  • Tid: kl. 09:00–15:30  
  • Sted: Festsalen, Permanenten, KODE, Bergen. Se veibeskrivelse her 
  • Kostnad: Gratis deltakelse med kaffe/te. Inkluderer ikke lunsj. 
  • Program: Les programmet >> (pdf)
  • Streaming: Del 1 av arrangementet. Det er egen påmelding for dem som ønsker å delta på streamingen. 
  • Påmelding: 
  • Påmeldingsfrist: 19. august – førstemann til mølla. Del 1 av seminaret streames.
  • Avmelding: Dersom du blir forhindret fra å delta, ber vi om at du gir oss beskjed så snart som mulig. Avmelding kan sendes på e-post til post@kulturoghelse.no. 
    Vær oppmerksom på at påmeldte deltakere som uteblir uten å ha meldt fra, vil bli fakturert et gebyr på kr 300

Seminaret er et samarbeid mellom Kode, Bergen kommune, Verdighetsenteret og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. 

Les også: