Faksimile av Harriet Backer, Ved lampelys, 1890, Rasmus Meyers Samlinger.

Rom for drømmer – kunst og kulturformidling til eldre

Et seminar om alderdom, verdighet og kunstens rolle i livene våre – også når kroppen svekkes eller livssituasjonen endres.

Hvordan ser en god og meningsfull alderdom ut? Hva drømmer vi om når livet går inn i sine senere faser – og hvordan kan kunst og kultur gi næring til mening, tilhørighet og livskraft?

Seminaret Rom for drømmer tar utgangspunkt i rommene vi finner i Harriet Backers malerier, som for tiden er stilt ut på KODE. En del av utstillingen består av malerier som viser stille interiør fylt av lys, tilstedeværelse og indre liv. Disse rommene speiler noe grunnleggende menneskelig: behovet for refleksjon, for skjønnhet og for å bli sett. På dette seminaret vil vi undersøke hvordan kunsten kan åpne slike rom – både konkret og symbolsk – for eldre mennesker i ulike livsfaser.

Rom for drømmer er en faglig og sanselig møteplass for alle som er opptatt av alderdom, verdighet og kunstens rolle i livene våre – også når kroppen svekkes eller livssituasjonen endres. Gjennom panelsamtaler, foredrag, erfaringsdeling og verksteder vil vi utforske:

  • Hvordan kunst og kultur kan fremme helse, trivsel og livskvalitet for eldre
  • Hvordan estetiske erfaringer kan skape fellesskap, styrke frivillig innsats og bygge broer mellom generasjoner
  • Hvordan frivillighetskoordinering kan styrke kulturtilbud til eldre
  • Hvordan kunstnerisk deltakelse og kulturell omsorg kan tilpasses ulike faser i livet – fra aktiv alderdom til palliativ omsorg
  • Hva som skal til for å sikre kvalitet og bærekraft i kulturformidling til eldre

Seminaret holdes i Festsalen på KODE i Bergen, og er gratis og åpent for alle interesserte.

Dette er et seminar for deg som:

  • er politiker eller beslutningstaker med ansvar for frivillighet, kultur og eldreomsorg i din kommune eller fylkeskommune
  • jobber i helse- og omsorgssektoren, særlig med frivillighet og aktivitet
  • koordinerer frivillige (både kommunal og frivillig sektor)
  • har tilknytning til en frivillig organisasjon
  • er frivillig
  • er kunstner, formidler, kurator
  • er student innen kunstfag, kunstformidlingsfag eller helsefag
  • engasjert i amatørkultur, musikk, dans eller lokal kulturaktivitet
  • er eldre selv, eller ønsker å bidra til et mer meningsfullt og kulturelt aldrende samfunn

Seminaret er et samarbeid mellom Kode, Bergen kommune, Verdighetsenteret og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

08.30-09.00 Kaffe registrering og mingling

 

DEL 1 kl. 09.00-12.30 (streames)

09.00-09.05: Velkommen samlet fra arrangørene

09.05-09.15: Gabriel Fliflet – innslag og allsang

09.15-09.45: Panelsamtale: Kunst som livskraft – estetikk, helse og fellesskap for eldre.

10.00-10.20: En vev av muligheter:Kunst, kultur og frivillighet – Hvordan skape et godt samarbeid med frivillige rundt kulturformidling i eldreomsorgen? Marion Rodgers Løseth, Verdighetsenteret

10.20-10.40: FOREDRAG: kunstformidling til eldre på Kode, Eli Okkenhaug, Kode

10.40-10.45: Introduksjon av Kodekoret, Maike Aarebrot Flick, Kode

10.45-11.15: Pause med Kodekoret i foajeen/trappen. (Dette streames ikke)

11.15-11.30: FOREDRAG: Kunst og kultur kan fremme helse, mestring og livskvalitet. Marit Stranden, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg

11.30-12.00: Stemmer fra praksis ledet av Gabriel Fliflet:

  • Sang og bevegelse skaper kostbare øyeblikk – om frivilliges muligheter. Janneke Quarles van Ufford, Røde Kors frivillig og pensjonist
  • Gabriel Fliflet (musiker) i refleksjonssamtale med Anna C Nordanstedt (danser) «Kunsten og levd liv», «Hvordan er det å eldes som aktiv kunstner? Hvilken betydning har årene med erfaring på formidlingen?»

 

12.00-12.30: Den kulturelle spaserstokken i Vestland

  • Innlegg v/ Vestland fylkeskommune. «Oppleving og deltaking av kunst og kultur er helsefremjande på ulike vis, og med DKSS ønskjer Vestland fylkeskommune å nytte denne kunnskapen i møte med demografiske endringar»
  • Samtale om DKSS
  • Simen Lagesen Krogstie (Vestland fylkeskommune), Ann-Kristin Nordal-Seljestokken (Bergen kommune), DKSS-utøvere Gabriel Fliflet (musiker) og Anna C Nordanstedt (danser) og Linda Vangsnes Løland (Aktivitets- og frivillighetskoordinator | Sandsli bo- og aktivitetssenter)

 

12.30-13.30: Lunsjpause

 

DEL 2: Inspirasjonsverksteder (streames ikke)

Workshopene på 40 minutter og omvisningen på 25 minutter går parallelt, og de gjennomføres to ganger i løpet av dagen. I tillegg er prosjektarbeidet Fra idé til handling åpent for drop-in. Det betyr at du har mulighet til å få med deg to til tre av de fem inspirasjonsverkstedene i løpet av dagen.

13.30 og 14.15: Åpen leseopplevelse (Hanne Jones, Bergen Sanitetsforening). 12 plasser hver økt.

13.30 og 14.15: Hvordan samskape kunst med de eldste? (Anna C. Nordanstedt – SKOGEN). 30 plasser hver økt.

13.30 og 14.15: Kunstøyeblikket (Helga Anspach og Siri Breistein, KODE). 20 plasser hver økt.

13.30 og 14.15: Omvisning i Harriet Backer – Hvert atom er farge (Eli Okkenhaug, KODE). 30 plasser hver økt.

13.30-15.00: Fra idé til handling – prosjektarbeid rundt kunst, kultur og frivillighet i eldreomsorg – del tanker og utvikle ideer gjennom dialog, felles refleksjon og praktiske øvelser. (Verdighetsenteret). 

15.00-15.30: Kunstnerisk avslutning i Festsalen (Gabriel Fliflet)

 

>> Last ned program (pdf)

Anna Charlotte Nordanstedt er danser og koreograf, og har de siste årene utviklet metoder for dans som kunstnerisk uttrykk og meningsfull aktivitet for de aller eldste. Gjennom prosjekter som BREVET, SKOGEN og kompaniet Creme Fraiché Dance Company (60+), har hun undersøkt hvordan eldre kan delta som medskapere i scenekunst. Hennes erfaring viser at kunstneriske prosesser med eldre kan gi rom for både livserfaring, bevegelsesglede og ny kreativ utfoldelse. I workshopen vil Anna dele konkrete eksempler fra forestillinger og åpne for refleksjon rundt publikums rolle som medskapende. Deltakerne får også prøve ut bevegelsesoppgaver inspirert av arbeidet hennes med dans og aldring.

Simen Lagesen Krogstie er seniorrådgjevar i Vestland fylkeskommune. Han jobbar i fagområdet kultur og helse og ser på helsvinst av kulturoppleving- og deltaking, og korleis ytringskultur, og då spesielt musikk som helsefremjande ressurs og musikkterapi, kan bidra inn i helse.

Gabriel Fliflet er musiker og komponist; en bergensk trekkspiller som liker å bade i mange folkemusikalske vassdrag, og har laget bestillingsverk i lag med forfattere som Jon Fosse og Kjartan Fløgstad. Fliflet har vært musikalsk vert og organisator på Folkemusikklubben Columbi Egg i 26 år, og er engasjert i naturvern og miljøvennlig byutvikling.

Linda Vangsnes Løland er Aktivitets- og frivillighetskoordinator på Sandsli bo- og aktivitetssenter, Bergen kommune – hun har jobbet der i snart 5 år og har blant annet ansvar for arrangementene de får tildelt via Den Kulturelle Spaserstokken. Senteret har 120 sykehjemsbeboere og 30 beboere i omsorg+, og de samarbeider også med aktivitetssenteret for hjemmeboende som holder til i samme bygg.

Ann-Kristin Nordal-Seljestokken er rådgiver i Bergen kommune og er ansvarlig for Bergens kulturelle spaserstokk. De siste årene har hun jobbet for å kvalitetssikre arbeidet ut mot utøverne og mottagersteder, og internt i kommunen.

Marion Rodgers Løseth er leder for avdeling frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret og er utdannet sanger med en master i musikkpedagogikk og videreutdanning i kulturledelse fra NMH. Hun er opptatt av hvordan samfunnsstrukturer og systemer påvirker dagliglivet vårt og har en spesiell plass i hjertet for hvordan kunst og kultur kan samle mennesker på tvers av bakgrunn og alder. Kunst og kultur minner oss om hvem vi er, hvem vi kan være og hvordan vi kan oppleve tilhørighet til hverandre og verden vi lever i.

Siri Breistein er formidlingsdirektør ved KODE Kunstmuseer og komponisthjem. Hun er utdannet medieviter fra Universitetet i Bergen og har i en årrekke arbeidet som kunstformidler, redaktør, prosjektleder, foredragsholder og kulturprodusent med fokus på publikumsutvikling.

Helga Anspach arbeider som kurator formidling ved Kode Kunstmuseer og komponisthjem.. Hun er utdannet kunsthistoriker og lærer med lang erfaring som kunstformidler til ulike publikumsgrupper ved Kode. Anspach har siden 2016 vært prosjektleder for museets demenstilbud (Kunstøyeblikket, Kunstverksted og Kodekoret). Hun er også prosjektleder for museets pedagogiske aktiviteter og frivillighetsprosjektet Kunstkompis på Kode. Hun er også forfatter for flere kunstbøker for barn.

Eli Okkenhaug, kunsthistoriker og kurator for det nyopprettede Livsløpsprogrammet på Kode Kunstmuseer og komponisthjem.. Livsløpsprogrammet utforske og utfordre de fortellingene og tabuene som omgir overgangene i menneskers liv. Måler er å formidle kunst til mennesker på ulike steder i livsløpet og øke generasjonsdialogen om kunst. Okkenhaug har 25 års erfaring som kurator for samtidskunst ved Kode.

Maike Aarebror Flick er et av de nyeste tilskuddene til formidlingsavdelingen på Kode Kunstmuseer og komponisthjem., med bakgrunn i musikk og teater, og over 20 års erfaring med stedsspesifikk kunst og community art. Etter mange år i Nederland jobber hun nå med å formidle klassisk musikk i møte med ulike målgrupper, og har utdanning fra både Norge og Nederland. Sammen med Helga Anspach har hun ansvar for Kodes del av Kodekoret – et samarbeid med Bergen Sanitetsforening, rettet mot mennesker som lever med demens.

Jannecke Quarles van Ufford er pensjonist og har som frivillig i Røde Kors hatt sang og bevegelse på et bo og omsorgssenter siden oktober 2015. Etter hun tok videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling ved Universitet Nord høsten 2024, er hennes fokus nå å inspirere andre frivillige til å se effekten av å bruke sang og bevegelse i aktivitet.

Marit Stranden er daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg som utvikler og formidler kompetanse om kulturbaserte tiltak og miljøbehandling som fremmer helse, mestring og livskvalitet. Vi samhandler med forskning, utdanning og praksis for å skape mer verdige og meningsfulle omsorgstjenester. Det nasjonale opplæringsprogrammet musikkbasert miljøbehandling har flere typer kurs fra 5-dagers kurs til 15 studiepoeng ved Nord universitet.

 

Påmelding innen 14. august – førstemann til mølla