Vi vil ta kontakt med deg så raskt som mulig!
Mens du venter...
Kommunene kan søke Statsforvalteren om midler til kompetanseheving med tilskuddsordningen Kompetanse- og tjenesteutviklingstilskudd.
Målet er å bidra til å redusere mangelen på personell med relevant fagutdanning i omsorgstjenesten, og legge til rette for en bærekraftig omsorgstjeneste.
-Her håper vi kommuner søker om tilskudd til opplæring i Musikkbasert miljøbehandling. Tilbakemeldingene vi får er at dette er nyttig for både ansatte og ledere, sier Marit Stranden, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Se hvordan det er på kurs: I diagonalgang med «Jeg gikk en tur på stien» som allsang lærer helsearbeidere hvordan de kan bruke sang, musikk og bevegelse som miljøbehandling.
Søknadsfristen nærmer seg, så vi anbefaler å sjekke for ditt fylke.
Les mer »Nylig tok overlege Gunn Tove Lium på alderspsykiatrisk seksjon på Sykehuset Levanger til orde for at iveren etter å starte nye demenskor bekymrer. Hun sa til blant annet Trønder-Avisa at det er noen fallgruver ved å starte kor for personer med demensdiagnose som man skal være oppmerksom på.
Overlegen var bekymret for at korøvelser for enkelte personer kan bli en større belastning enn glede. Hun understreket at personer med demensdiagnose er sårbare mennesker, og at hvert enkelt kormedlem trenger individuelt tilpasset opplegg.

Støtter faglig og systematisk arbeid
Dette er et tema som opptar Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Daglig leder, Marit Stranden, mener overlegen her treffer spikeren på hodet med sine betraktninger.
-Vi støtter det å jobbe faglig og systematisk med musikk og helse, og våre fagpersoner vet hvilken virkning riktig miljøbehandling kan ha for personer med demensdiagnose. Derfor er det viktig å ha med seg overlege Gunn Tove Liums perspektiver dersom man planlegger å for eksempel starte et kor, sier hun.
Kurs i Musikkbasert miljøbehandling
Vi har siden 2015 hatt kurs og utdanninger hvor man lærer miljøbehandling med sang, musikk og bevegelse, også kalt Musikkbasert miljøbehandling.
-I vår undervisning lærer du metoder og verktøy som konkret kan brukes for å individtilpasse tiltak, selv om miljøtiltaket gis i gruppe. Å kartlegge adferd, musikkpreferanser og det å forstå små signaler fra menneskene du jobber med er en viktig del av undervisningen. Dette er et godt grunnlag for de som ønsker å bruke musikk og sang innenfor demensomsorgen, sier Stranden.

Korprosjekt i hjemmetjenesten
Vår fagveileder og miljøterapeut Charlotte Stav har startet opp et korprosjekt for hjemmebaserte tjenester i Melhus kommune. Dette koret tar utgangspunkt i metodene i Musikkbasert miljøbehandling.
Mange av kordeltakerne kommer fra samme bofelleskap, men ikke alle i bofelleskapet deltar. Utvelgelsen er gjort i prosess med personalet som har den daglige kontakten med beboerne, og gjennom dialog med beboernes pårørende. Beboerne har også fått en invitasjon til koret slik at de selv kan velge om de ønsker å delta eller ikke.
-Vi ser at musikktiltak treffer de aller fleste, men å delta i kor er likevel ikke riktig for alle. Selv om koret gjøres på et lavterskelnivå, vil det stille noen krav til kordeltakeren, både musikalsk og praktisk. Deltakeren må også kunne innordne seg i en gruppe. Mestring er et nøkkelord her, og for noen kan kortilbudet bli både krevende og stressende, sier Stav.

Individuelle tiltak
Hun forklarer at det for noen vil passe bedre å delta på sangstund, eller ha individuelle tiltak med en-til-en-kontakt og musikk, som for eksempel å synge kjente sanger sammen på rommet.
-Vi vet at riktig dose miljøtiltak må tilpasses ut ifra personens dagsform, og at sykdomsforløpet kan kreve endringer i miljøtiltakene. Her er det viktig å ha med seg personer som fortløpende kan vurdere dette, forklarer Stav.
-Det finnes mange vellykkede eksempler på demens- og helsekor, og kordeltakelse kan ha en positiv effekt for mange. For å skape et godt kortilbud er det avgjørende at man har riktig faglig kompetanse inn i hele prosessen, også i planleggingsfasen. Det trengs både helse- og musikkfaglig kompetanse, og ikke minst personer som kjenner kordeltakerne godt og som kan være med å tolke reaksjonene underveis, sier Stav.
Les om korprosjektet her.
Les mer »Land fra alle verdensdeler leser Nordic Journal of Arts, Culture and Health (NJACH). –Vi dekker et område og tema som folk over hele verden åpenbart er opptatt av, sier redaktør Wenche Torrissen.
Nå kan du lese hele volum 2 av tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and Health for 2022.
– Tema i dette spesialnummeret er kunst og helsepolitikk med bidrag fra den nordiske kunst- og helsekonferansen som det nordiske kunst og helse -forskningsnettverket arrangerte på Kungliga musikhögskolan i Stockholm i mai 2022, sier Wenche Torrissen.
Konferansen viste hvordan kunst og kreativitet kan bygges inn i helsepolitikk, og hvordan det kan hjelpe oss med å fremme helse og å håndtere kriser og skape mening i vanskelige tider.
–Samlet sett viser artiklene hva kunst og kulturelle aktiviteter betyr for oss mennesker, og hvordan kunst kan skape nye historier og symboler som fremmer helse, velvære og menneskelig utvikling, sier Torrissen.

Leses i alle verdensdeler
Antall visninger av tidsskriftets innhold øker fortsatt. I 2022 hadde tidsskriftet 16 665 visninger (9 644 i 2021). Det ble registrert lesere fra 60 land hvor USA er på topp. Norge kommer på en andreplass, foran Danmark, Storbritannia, Finland og Sverige.
–Det er inspirerende å se at land fra alle verdensdeler faktisk er representert. Dette viser at Nordic journal of Arts, Culture and Health publiserer forskningsartikler som er relevante på tvers av landegrenser. Selv om de fleste artiklene som publiseres er basert på prosjekt i den nordiske regionen får vi inn stadig flere artikler fra andre land som England, Canada og Australia. Det blir spennende å følge denne utviklingen i arbeidet med å fremme kunnskap om kunstens og kulturens betydning for helse og livskvalitet, sier Torrissen.

NJACH i 2022:
Forskningsartikler
- Skrift som sansenær erindring: En undersøgelseaf den kreative skrivning på skriveværksteder for mennesker med kronisk sygdom, Tine Riis Andersen, Sara Seerup Laursen, Helle Ploug Hansen og Anders Juhl Rasmussen
- “Paintingoneselfoutof a corner” – Exploringtheuseof art in a Child and AdolescentPsychiatry setting, Bøgh Laura, Andersen Susie og Ditte R. Hulgaard
- The Drama Space as Companion: Students’ Perspectiveson Mental Health in UpperSecondary Drama Education. Ellen Foyn Bruun og Jorid Bakken Steigum
- On-line vs. On-site Dance for People withParkinson’sDisease: An Evaluation Study. Lois Walton, Magdalena Eriksson Domellöf og Anna StigsdotterNeely
Notater fra feltet (fagartikler)
- Region Skåne’s Arts & Health Strategy 2022– 2030. The whole person – thewholelife. Anita Jensen og Bibbi Miguel Sandborg
- Dance MovementTherapywith a person who is a refugee and diagnosedwith post-traumatic stress disorder. Katri Heiskala
Bokanmeldelse
- Arts for health: Singing. Emerald J. Yoon Irons and Grenville Hancox (2021). Anmeldt av Mette Kaasgaard
Konferanserapport
- Nordic Arts & Health Conference, Stockholm, Sweden, 10 May 2022: Conference Review. Anmeldt av Annika Tammela
Det ble inngått avtale om eget spesialnummer av tidsskriftet med tema Beyond Psychotherapy: New Perspectives, Creative Interventions, and Methods for Researching and Evaluating Holistic Health med gjesteredaktørene Chalotte Glintborg. Elizabeth Jochum og Stine Lindahl Jacobsen, Research Group for Arts, Health and Humanities at Aalborg University. Det var en åpen invitasjon til bidrag i 2022, med innsending av manuskript i 2023 og publisering i 2024.
Les mer »Nordic Arts and Health Research Network arrangerer sitt syvende nettverksmøte 10. og 11. mai 2023 i Malmö.
Temaet for nettverksmøtet er “arts and public health”. Møtet åpnes med hovedinnlegg av Professor Emeritus Stephen Clift (Sidney De Haan Research Centre for Arts and Health, Canterbury Christ Church University, UK).
Vi ønsker deg hjertelig velkommen til å delta på to spennende dager med presentasjoner, workshops og nettverksmuligheter innen kunst og helse, sammen med dine nordiske forskerkollegaer.
Registrering for nettverksmøtet åpner 1. april.
Nettverksmøtet er gratis for nettverksmedlemmene. Hvis du ikke er medlem av Nordic Arts & Health Research Network ennå, meld deg inn her.
Call for papers
Du kan sende inn ditt bidrag innen 1.april. Tema kan for eksempel være:
- Påvirkning/effekt på deltakelse i kunstprosjekter for folkehelse og velvære for ulike grupper
- Konseptuelle diskusjoner om “Kunst og folkehelse og velvære”
- Rammemodeller for å levere kunstprosjekter til fordel for folkehelse og velvære
- Fremme folkehelse via kunsten
Les mer om call for papers her.
Les mer »
Vi inviterer til erfaringsseminar i Musikkbasert miljøbehandling på Scandic Hell, Stjørdal, 24.mai 2023. Hold av dato – påmelding åpner om få dager.
Her kan du møte og utveksle erfaringer med andre som bruker musikk, sang og bevegelse i sin arbeidshverdag. Det blir kunnskapsdeling, dialog og inspirerende innlegg fra dyktige forelesere innen Musikkbasert miljøbehandling.
Blant annet kommer miljøterapeut Charlotte Stav for å presentere hvordan hun jobber med et korprosjekt for hjemmetjenesten.

Kari Batt-Rawden deler sin evalueringen av metoden: I 2019 ble det gjort en kvalitativ studie på oppdrag av Helsedirektoratet, Kompetanseløft 2020: Evaluering av opplæringsprogrammet musikkbasert miljøbehandling med integrert bruk av musikk og sang til helse- og omsorgstjenestene.
Helene Waage leverte i februar doktoravhandling ved UiA om samsang i familier som lever med demens. På erfaringsseminaret vil hun ha innlegg om ulike former for hverdagssang som samværsressurs for mennesker med demens og deres nære. Helene har også publisert en artikkel om bakgrunnen for denne i tilnærmingen i den åpne antologien Samsang gjennom livsløpet, se kap. 12.

Det blir også to panel-sesjoner der institusjoner som har implementert Musikkbasert miljøbehandling vil dele sine erfaringer med metodene.
Mer fra programmet kommer etter hvert!
Les mer »