Musikk som verktøy i omsorg
- Jeg har fått ny forståelse og større glede i frivillighetsarbeidet, sier Janneke Quarles van Ufford etter å ha fullført videreutdanningen i musikkbasert miljøbehandling. Nå bruker hun musikk aktivt for å skape kontakt og trygghet.
20. mai 2025
Alexandra Dahlen
Fullt navn: Janneke Quarles van Ufford
Stilling og arbeidssted: Frivillig i Røde Kors, samt noe undervisning på universitetet i Agder
Kurs/videreutdanning: Videreutdanning i Musikkbasert miljøbehandling, høsten 2024
Hva gjør du som frivillig i Røde Kors?
Som frivillig i Røde Kors holder jeg kurs knyttet til de ulike aktivitetene som har med omsorg å gjøre. I tillegg så holder jeg kurs i besøkstjenestene, hvor vi nylig har begynt å bruke musikk som en del av tilbudet.
Hva er det beste med å være frivillig?
Det aller beste er følelsen av å kunne bidra med noe som gir andre glede – det gjør også meg glad.
Samtidig blir jeg minnet på hvor takknemlig jeg er for egen helse. Jeg har mye kontakt med personer som lever med demens, og flere av dem er yngre enn meg. Det gjør inntrykk og gir meg et sterkt perspektiv på livet.
Hvorfor tok du videreutdanning i MMB?
Jeg hadde et ønske om å utvikle meg videre innenfor det frivillige arbeidet jeg gjør, og begynte å lete etter relevante kurs. På nett kom jeg over et samlingsbasert kurs i musikkbasert miljøbehandling, som i utgangspunktet var ment for ansatte i helsesektoren. Jeg tok kontakt med Marit Stranden (daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg) og spurte om kurset også passet for frivillige.
Marit anbefalte meg heller å søke videreutdanningen i musikkbasert miljøbehandling. Først tenkte jeg: «Nei, takk, videreutdanning er jeg ferdig med». Men så møtte jeg en sykepleier på bo- og omsorgssenteret der jeg er frivillig. Hun sa: «Janneke, du er ikke for gammel. Du må bare gjøre det. Det er en fantastisk utdanning, og du kommer til å få så mye glede av den». Så jeg meldte meg på, og det har jeg aldri angret på. Jeg har virkelig storkost meg.
Hvordan opplevde du utdanningen?
Først og fremst må jeg si at jeg ble veldig imponert over hvordan jeg ble inkludert i studentgruppen.
Jeg er ingen musiker, men jeg har alltid likt musikk. Gjennom utdanningen åpnet det seg en helt ny verden for meg, der jeg virkelig fikk innsikt i hvordan musikk påvirker oss – både fysisk og emosjonelt.
Videreutdanningen i MMB var også veldig praktisk rettet. Jeg tenker at teori er lite verdt hvis man ikke forstår hvordan den kan brukes. Og det var nettopp det som var så fint her: vi fikk både teoretisk innsikt og konkrete eksempler på hvordan vi kunne bruke den i praksis.
Hva har du lært i løpet av utdanningen og hvordan har du tatt i bruk ny kunnskap?
Et av områdene som var helt nytt for meg, var hvordan musikk påvirker hjernen. Jeg måtte lese meg godt opp, for det var mange faguttrykk jeg ikke hadde vært borti før – men det var utrolig spennende!
Jeg lærte også mye om hvordan musikk kan påvirke det sosiale miljøet – hvordan den skaper kontakt, trygghet og samhold. I tillegg lærte vi hvordan opplevelsen ofte varer mye lengre enn selve aktiviteten. De positive ringvirkningene kan merkes både hos beboere, ansatte og oss frivillige. Det ser jeg tydelig når jeg er ute i praksis, og det er noe jeg formidler videre når jeg holder kurs for andre frivillige.
Et verktøy jeg bruker aktivt, er «blomsten» utviklet av den britiske sosialpsykologen Tom Kitwood. Jeg måtte jobbe litt med den for å oversette det faglige språket til noe mer tilgjengelig, men jeg ser på det som en verdifull, filosofisk tilnærming til hvordan man møter mennesker i sårbare situasjoner. Og det er jo nettopp det frivillige i Røde Kors gjør. Kitwoods omsorgsteori understreker hvor viktig det er å bli sett og hørt, og hvordan vi som frivillige kan bidra til dette, blant annet gjennom musikk.
Når jeg holder kurs for Røde Kors, snakker jeg om hvordan musikk kan påvirke både kropp og sjel, og hvordan den kan brukes for å styrke følelsen av tilhørighet. Jeg kobler gjerne dette opp mot den personsentrerte tilnærmingen, som også er en grunnleggende verdi i Røde Kors. Dette gir kursdeltakerne et tydelig rammeverk og en dypere forståelse for hvordan musikk kan fungere som et konkret verktøy i møte med andre mennesker.
Har du en spesiell opplevelse med bruk av MMB som har gjort spesielt inntrykk på deg?
Jeg er så heldig å få delta som frivillig ved Feviktun Bo- og omsorgssenter. Her samarbeider jeg med Lisbeth H. Stryni om gruppeaktiviteter.

Det er utrolig fascinerende å se hvordan musikk og bevegelse får folk med – og hvor stor pris de setter på at en frivillig kommer inn. Jeg opplever også dette i møter med en til en, men i grupper er det ekstra sterkt. Jeg blir like rørt hver gang.
Hvem passer videreutdanningen i MMB for?
Den passer for alle som ønsker å utforske sin egen kreativitet.
Hadde du sagt til meg for ti år siden at jeg kom til å gjøre dette, ville jeg ledd og sagt «nei, absolutt ikke». Men livet byr på tilfeldigheter, og jeg ønsker å vise at dette er en mulighet – også for de som ikke føler seg komfortable med å synge eller bruke musikk. Du kan bruke andre kreative uttrykk. Ofte er det bare våre egne begrensninger som stopper oss.
Er det noe annet du ønsker å dele?
Ja, jeg har nevnt det før, men det viktig for meg å understreke at frivillighet må inkluderes i MMB. Frivillige er en enorm ressurs. Vi kommer ikke istedenfor de ansatte, men i tillegg. Det er så viktig at de ansatte ikke går på pauserommet når vi kommer, for vi som er frivillige kjenner ikke beboerne. De ansatte kan være med å motivere på en helt annen måte enn vi kan. Sammen kan vi skape enda bedre opplevelser.
Les også andres erfaringer:
- Musikkens kraft i omsorgsarbeidet
- – Musikkbasert miljøbehandling kan brukes av alle!
- Videreutdanningen i musikkbasert miljøbehandling traff meg midt i hjertet
- Videreutdanning i MMB åpner nye dører for målrettet musikkarbeid
- Videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling: – Det beste valget jeg har tatt!
- MMB – en videreutdanning for alle
- MMB har blitt en naturlig del av arbeidshverdagen
- Søk videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling