Kan musikkbasert miljøbehandling fungere som verktøy i barnehager?  

Det tror Kosekroken barnehage i Melhus kommune. De ønsket derfor opplæring i metoden under sin planleggingsdag i november.

des 9, 2024

Marit Stranden og Alexandra Dahlen

Musikkbasert miljøbehandling er en mild metode som systematisk bruker enkle tilpassede tiltak med musikk, sang og bevegelse i helse- og omsorgstjenestene. Målet er å skape tillit, god kommunikasjon, meningsfylt aktivitet og godt arbeidsmiljø.  

Metoden fungerer også for andre som jobber med relasjoner, og testes blant annet ut som pedagogisk omsorgsbasert metode i samarbeid med NTNU i undervisningskontekster. 

MMB-metoden kan fungere bra i barnehager 

Camilla Stafne, aktivitetskoordinator i Melhus kommune, har tidligere jobbet som både helsefagarbeider og som barnehagelærer. Etter å ha blitt introdusert for musikkbasert miljøbehandling (MMB) våren 2023, valgte hun å ta videreutdanningen i MMB høsten 2024.

– Jeg tenker videreutdanningen i MMB passer for alle som jobber med barn, ungdom, voksne eller eldre. Jeg har tidligere jobbet 17 år i barnehage, og tenker at de som jobber i barnehage kan ha god nytte av denne videreutdanningen, sa Camilla i et intervju etter videreutdanningen. 

>> Les intervjuet med Camilla

Samarbeid med Melhus kommune 

Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg tilbyr fagdager i musikkbasert miljøbehandling til forskjellige utdanninger som f.eks. sykepleie, lærer, og rus og psykiatri. Senteret samarbeider også med NTNU som forsker på å tilpasse MMB til bruk av omsorgsbaserte metoder i pedagogiske situasjoner.

>>Les mer om helsekulturpedagogen (NTNU) 

-Vi er glade for at å ha fått med oss Camilla i utviklingsarbeidet med å planlegge og forberede en inspirerende fagdag for barnehagepersonalet, sier Marit Stranden, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. 

Utviklingsarbeidet ble utført sammen med Charlotte Stav, som er kollega i Melhus kommune der de samarbeider om helsekor og som jobber som universitetslektor ved kompetansesenteret og underviser i MMB. 

En gruppe voksne sitter på stoler som er plassert i en sirkel. Alle holder en hånd foran seg og ser på Charlotte Stav som instruerer. Foto: Gonzalo Sentana.
Charlotte Stav har lang erfaring i å undervise i MMB. Denne dagen fikk hun også delt av sine ferdigheter på ukulele. Foto: Gonzalo Sentana.

Charlotte har selv gode erfaringer med å bruke musikktiltak sammen med barnehagebarn – både med sine egne barn og gjennom arbeid i kulturskolen. Likevel er det alltid spennende å introdusere nye målgrupper for MMB: 

– Jeg har hatt stor tro på at MMB også passer i barnehager fordi leken, sangen og musikken allerede er en integrert del av deres hverdag. Kosekroken barnehage bekreftet dette, og var med fra første stund. Det var flott å få samarbeide med Camilla på dette temaet. Hun har lang erfaring fra barnehage, og i tillegg har hun tatt videreutdanningen i MMB og er med som er aktivitetskoordinator i Buen helsekor. Den erfaringen og kunnskapen hun sitter med har vært viktig i arbeidet. 

Musikk som verktøy for trivsel og utvikling i barnehagen 

Dagen vekslet mellom teoretisk innsikt i hvordan musikk påvirker oss og praktiske utprøvinger av musikkaktiviteter. Kosekroken barnehage hadde også lagt inn ønske om et kort ukulelekurs denne dagen, så det ble det også satt av tid til.  

To kvinner med mørkt hår sitter ved siden av hverandre. De ser på hverandre og ler. De holder begge i hver sin ukulele. Foto: Gonzalo Sentana.
På fagdagen fikk de ansatte i Kosekroken barnehage oppfylt ønsket om å lære å spille ukulele – en aktivitet som skapte både entusiasme og gode toner. Foto: Gonzalo Sentana.

Musikktiltakene er solid forankret i rammeplanen for barnehagen. Under refleksjonene ble det fremhevet hvordan barns musikkpreferanser kan inkluderes i foreldresamtalene og dokumenteres som en del av barns opplevelser.  

Musikk er et kraftfullt verktøy for å møte barna der de er følelsesmessig, samtidig som de kan bidra til å endre sinnsstemninger.

Camilla delte erfaringer fra sine år i barnehage og viste hvordan musikk kan kombineres med andre verktøy for å støtte f.eks. språkutvikling.

– Barn som er usikre på språk, føler seg inkludert i fellesskapet når de er med på bevegelser. Så kommer sangen og språket etter hvert, forteller Camilla.

Inspirerende dag med praktisk og teoretisk påfyll 

De ansatte satte stor pris på en dag som kombinerte praktiske øvelser med teoretisk innsikt. De var engasjerte i diskusjonen om eksemplene kunne passe for dem: 

– Vi kan bruke musikk mer bevisst i overganger og utfordrende situasjoner. Her har vi mye potensial, påpekte en av deltakerne. 

Mange personer står i sirkel og holder i en stor fallskjerm med striper i fargene rød, blå, gul og grønnn. Foto: Gonzalo Sentana.
I Kosekroken barnehage bruker de musikk aktivt, men de ser de kan bruke musikken enda mer systematisk enn de gjør i dag. Foto: Gonzalo Sentana.

Dagen inneholdt også inspirerende eksempler på generasjonsmøter med musikk og glede på tvers av alder. Personalet fikk bekreftet at mye av det de allerede gjør fungerer godt, som musikk ved påkledning og i hvilestund, men at de også kan bruke musikken mer systematisk enn det de gjør i dag.  

En dag full av inspirasjon ga opphav til mange nye ideer om hvordan musikk kan møte barna på deres nivå, motivere til oppgaver og bidra til regulering av energinivået – fra lek og aktivitet til ro og samling. I tillegg ble det diskutert hvordan fellesarealene kan brukes mer aktivt i aktiviteter og samlingsstund. 

Camilla kom med verdifulle råd til hvor de kunne starte: 

-Fokuser på det dere allerede er gode på. Ikke alle trenger å synge eller danse – noen liker bedre å fortelle eventyr. Velg et par tiltak fra den oppdaterte verktøykassen, og bruk dem bevisst til å regulere adferd.  

Verktøykassen er allerede tatt i bruk 

Den positive effekten etter en vellykket planleggingsdag ble tydelig allerede neste dag. En av lærlingene testet ut å synge barna inn i garderoben før påkledning – til stor suksess.  

Styrer Berit Johnsen takket for dagen: 

– Dette var skikkelig bra, og akkurat det vi trengte. Jeg hører fra kontoret mitt at det allerede skjer mye, og at aktivitetene er godt i gang på avdelingene. 

Ønsker å teste ut MMB i flere barnehager 

Charlotte og Camilla er fulle av inspirasjon etter de gode tilbakemeldingene fra fagdagen i Kosekroken barnehage: 

– Vi håper å få teste ut bruk av MMB i flere barnehager fremover. På den måten kan vi hente inn flere erfaringer fra ansatte som bruker musikktiltak systematisk inn i arbeidshverdagen, og videreutvikle MMB i barnehagene.  

Når opplegget er kvalitetssikret, vil det utarbeides oversikter med ressurser og en tipsliste som kan tilpasses hver enkelt barnehage. Materiellet vil bli tilgjengelig i den åpne ressursbanken til senteret.

Bildegalleri