10 år med Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
Senteret feiret nylig sitt tiårsjubileum med et storslått seminar som samlet forskere, praktikere, politikere og deltakere fra hele landet. Seminaret markerte en viktig milepæl i arbeidet med å fremme kulturens betydning for helse og livskvalitet.
des 13, 2024
Marit Stranden og Alexandra Dahlen
Over 110 deltakere, både fysisk og digitalt, deltok for å utforske hvordan kultur kan styrke helse og omsorgssektoren. Seminaret bød på en variert og inspirerende agende, fylt med musikk, foredrag og praktiske øvelser.
>> Se programmet for dagen (pdf)
En inspirerende åpning
Dagen startet med en nydelig musikalsk velkommen der deltakerne ble invitert med i joiken Räjnnobuoldan (Reingjeterbakken). Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet åpnet seminaret:
– Dere gir mening til begrepet «Å tenke nytt». Gjennom deres arbeid ser vi hvordan daglige oppgaver og aktiviteter kan utføres på kreative og meningsfulle måter. Dere bidrar til å styrke relasjoner, skape inkluderende fellesskap og gjøre hverdagen levende. Musikken og kulturen hjelper oss å trekke pusten og finne frem til det friske i oss.
Statssekretæren gratulerte senteret med jubileet og understrekte viktigheten av sentrets arbeid for fremtidens helse- og omsorgstjenester.
Utvikling av feltet kultur og helse
Jubileet var en anledning til å se tilbake på de siste ti årene. Vegar Rangul, prosjektleder for MMB, og Odd Hånes, tidligere daglig leder ved senteret, presenterte samarbeidet bak etableringen av senteret og hvordan senteret har bidratt til å synliggjøre feltet og styrke sammenhengen mellom kultur og helse.
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg ble etablert 1. juli 2014 av fem likeverdige partnere, og det er dette partnerskapet som for ti år siden la grunnlaget for og var en forutsetning for at senteret ble en realitet.
– 10 år har gått siden oppstarten og nøkkelen er spørsmålet om kontinuitet. Det handler om kontinuitet i erfaringene for å bygge kunnskap over tid. Vi må forstå utviklingene, erfaringene og endringen for å kunne ta det videre, sa Rangul.
Partnerne, Trøndelag fylkeskommune, Levanger kommune, Helse Nord-Trøndelag, HUNT forskningssenter, NTNU og Nord universitet, delte sine refleksjoner over de viktigste resultatene de første 10 årene og forventningene videre til kompetansesenteret.
Kulturbaserte tiltak og miljøbehandling som fremmer helse og livskvalitet
Kompetansesenteret sitt største prosjekt er Opplæringsprogrammet i musikkbasert miljøbehandling, og senteret arrangerer både kurs, videreutdanninger og fagdager innenfor dette.
Tre av senterets undervisere, universitetslektor Charlotte Stav, universitetslektor Helene Waage og høgskolelærer Katrine Homdrum, presenterte praksisbasert erfaring fra nesten ti år med undervisning i MMB. Gjennom praktiske øvelser fylte de salen med nydelige toner og bevegelse.
– Som sykepleier har jeg lang erfaring fra ulike roller i helsevesenet. Jeg ble inspirert og motivert til å ta i bruk musikkbasert miljøbehandling fordi metoden er snill og mild, den aktiverer ressurser. Dessuten tenker jeg den kan bidra til en bærekraftig utvikling i helse- og omsorgstjenestene, sa Homdrum.
Forskning på kulturens betydning for helse
En av senterets hovedoppgaver er å bidra til forskning innen kultur- og helsefeltet på individ-, gruppe- og befolkningsnivå.
Forsker Ingrid Sørdal Følling fra NTNU presenterte forskningsprosjektet “Vi kan løse de vanskeligste utfordringer med en så enkel ting som å synge» – en kvalitativ studie av helsepersonells erfaringer med bruk av MMB”. Prosjektet har hun utført i samarbeid med Reidun Sandvik fra Høgskolen i Vestland.
Gjesteforsker Anita Jensen presenterte oversiktsartikkelen med forskning som har vist at «Kultur på resept» kan ha positive psykososiale effekter hos personer med psykiske lidelser gjennom blant annet evne til å flytte fokus fra sykdom til kreativt velvære.
Wenche Torrissen, som var gjesteprofessor i syv år ved kompetansesenteret, presenterte forskning på teater og teaterets betydning inn i helse. Hun fortalte også om det gode nordiske samarbeidet om forskningsnettverk og tidsskrift.
Bente Irene Løkken ga en oversikt over resultatene fra forskningen på kulturdeltakelse i HUNT-studien.
Fra veiledning til praksis
Daglig leder Marit Stranden presenterte veilederne senteret har utviklet for dialog, utvikling og relasjonsbygging med bruk av foto og billedkunst.
– Sammen med Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen utvikler vi en veileder for bevegelse for å få flere til å oppleve en trygg kropp og bruke den som et verktøy når du jobber med andre mennesker, sa Stranden.
Før Line Kanaris, produsent ved Dans i Trøndelag, og Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand skulle presentere arbeidet med den nye veileder i bevegelse, fikk de deltakerne til å prøve ut noen øvelser for egenomsorg.
– Vi ønsker med veilederen å ufarliggjøre dans og bevegelse, og få frem bevegelse som et naturlig og et nødvendig utrykk for mennesket. Hvordan kan vi skape et pusterom i hverdagen hvor vi gir oss tid til å lytte til kroppen?
Før lunsj fikk de som deltok fysisk på seminaret oppleve “En liten stund med oss.” med Creme Fraichè dansekompani 60+, som også imponerte teaterstudentene som fikk med seg visningen og kjente igjen flere bevegelser fra sine studier.
Samarbeidspartnere og nettverk
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg samarbeider med ulike fag- og forskningsmiljø lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Flere av dem var invitert til å presentere seg og sitt arbeid og bidro til å gi deltakerne et innblikk i aktivitetene ved kompetansesenteret.
Daglig leder Marit Stranden, som ledet dagen, løftet fram viktigheten av samarbeidspartnerne:
– Vi samhandler med forskning, utdanning og praksis. Samarbeidene bidrar til en helhetlig tilnærming hvor kulturelle og kunstbaserte metoder brukes til å fremme helse, livskvalitet og verdighet i tjenestene.
Takk til alle involverte
Styreleder Hilde Munkeby avsluttet med å oppsummere dagen:
– Jeg la merke til at statssekretæren sa at kultur, helse og omsorg er oppskriften på fremtidens, ikke utfordringer, men muligheter. Og at vi kan være trygge på at vi er viktige. Det er vi glade for å høre, med tanket på at senteret lever på statlige midler.
Munkeby trakk også frem viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid og senterets utvikling.
– Erfaringer i bruk av ulike metoder og veileder viser at økt pasientmedvirkning bidrar til bedre mestring av sykdom og helse. Dette styrker bærekraften både for pasienter og ansatte i krevende arbeidssituasjoner, samtidig som det kan være kostnadseffektivt i et samfunnsperspektiv.
– Som presentasjonene har vist, er det ingen tvil om at senteret har utviklet seg i løpet av de siste 10 årene. Innleggene har illustrert hvordan senterets aktiviteter har gått fra å fokusere på musikk og sang til å omfavne et mangfold av kulturuttrykk, takket være et nært og godt samarbeid med senterets samarbeidspartnere.
Seminaret ble avsluttet med bursdagssang, kake og gratulasjoner fra gjestene.
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg ønsker å takke alle forelesere, deltakere og samarbeidspartnere som gjorde dagen til en suksess.
Vi ser frem til å fortsette dette viktige arbeidet i årene som kommer – sammen med dere!