Musikk som verktøy for en bedre omsorgshverdag
Gjennom kurs i musikkbasert miljøbehandling har vernepleier Oda Beate Beitland lært mer om hvordan musikk kan brukes systematisk for å redusere uro, spre glede og skape mestring.
okt 18, 2024
Alexandra Dahlen
Navn: Oda Beate Beitland
Stilling: Vernepleier
Arbeidssted: Stokkbakken omsorgssenter
Kurs/Videreutdanning: Samlingsbasert kurs i musikkbasert miljøbehandling våren 2024
Hva er det beste med jobben din?
Akkurat nå tror jeg det fineste med jobben min er å kunne gjøre en forskjell for de som bor her. Å vite at arbeidet jeg utfører bidrar til at de får en bedre hverdag, er utrolig meningsfullt. I tillegg setter jeg stor pris på samarbeidet med kollegene mine – sammen jobber vi for å skape en god hverdag for dem som bor her.
Hvorfor tok du samlingsbasert kurs i MMB?
Under utdanningen min skrev jeg bacheloroppgaven min om musikkbasert miljøbehandling i demensomsorgen.så jeg ble veldig interessert da det kom tilbud om et samlingsbasert kurs i MMB. Jeg ønsket å oppdatere kunnskapen min og gjøre den mer relevant for jobben jeg har i dag, med et mer praksisnært fokus.
Hvordan opplevde du kurset?
Kurset var godt gjennomført, med en passende lengde og dyktige forelesere. Jeg opplevde det som godt organisert og fikk med meg mye verdifull kunnskap tilbake til arbeidsplassen. Det var faglig påfyll av høy kvalitet, og alt i alt var det en veldig fin opplevelse.
Det var også veldig positivt at jeg fikk delta på kurset sammen med to av mine kolleger. Det at vi fikk arbeide sammen i en gruppe gjorde at vi kunne konkretisere hvordan vi kunne bruke musikkbasert miljøbehandling på vår arbeidsplass.
Hva har du lært i løpet av kurset og hvordan har du tatt i bruk ny kunnskap?
Jeg har lært hvordan musikk systematisk kan innføres i arbeidshverdagen, og det det kan gjøres på en enkel måte. Vi har blant annet brukt Kunnskapsbanken, og vi har innført musikkpreferanser som en del av innkomstsamtalene her på huset. Vi har også formidlet MMB som et alternativ som personalet kan benytte seg av i ulike situasjoner.
Kurset har også bidratt til at vi har fått et større fokus på musikkens mange bruksområder i hverdagen, noe som påvirker både de ansatte og beboerne positivt.
Jeg har også blitt mer bevisst på hvordan og når jeg kan bruke musikk, for det er ikke alltid musikk er løsningen. Det gjelder å bruke musikken systematisk og smart.
Har du en spesiell opplevelse med bruk av MMB som har gjort spesielt inntrykk på deg?
Ja, jeg har hatt flere sterke opplevelser med bruk av MMB. En av de mest minneverdige er når jeg ser hvordan musikk kan vekke minner hos personer som ikke lenger har språk, men som fortsatt kan huske og synge hele sanger. Det er fantastisk å se gleden i øynene deres når de opplever mestring igjen.
Jeg har også brukt musikk i utfordrende situasjoner der det har hjulpet til å dempe uro og engstelse. Jeg har sett hvordan musikken bidrar til at personer får det bedre med seg selv, og vekker gode minner.
På kveldene synger jeg ofte nattasanger til hver enkelt. Det skaper mange fine øyeblikk, for mange blir tatt tilbake til barndommen. Det så fint å tenke på at de kanskje sovner med gode minne i tankene.
Hvem passer kurset i MMB for?
Kurset passer for alle som ønsker mer kunnskap om hvordan musikk kan brukes som et verktøy i hverdagen. Vi var en veldig variert gruppe, alt fra studenter til folk som aldri hadde jobbet i helsesektoren før, så det viser at kurset er relevant for mange.
Er det noe annet du ønsker å dele?
I en arbeidshverdag der man ofte ikke har like mange hender som man kunne ønske, er det viktig å se etter andre typer tiltak som kan bidra til å gjøre arbeidshverdagen enklere. Jeg ser daglig hvordan musikk påvirker mennesker, og hvordan verktøyene i musikkbasert miljøbehandling bidrar til økt hygge og mindre uro.
Jeg vil også gjerne gi ros til foreleserne på kurset – de var utrolig hjelpsomme og faglig dyktige.