Videreutdanningen i musikkbasert miljøbehandling traff meg midt i hjertet

Trivselskoordinator Mariann Lødemel har erfart at musikk er mer enn bare «hygge». Gjennom videreutdanningen har hun fått faglig støtte for å bruke musikk systematisk som en viktig del av omsorgen for de som bor på Mortensnes sykehjem.

sep 17, 2024

Alexandra Dahlen

Navn: Mariann Lødemel

Stilling: Trivselskoordinator og et enkeltpersonforetak innen scenekunst

Arbeidssted: Mortensnes sykehjem i Tromsø Kommune

Kurs/videreutdanning: Videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling høsten 2023

Hvilke arbeidsoppgaver har du?

Arbeidshverdagen min på sykehjemmet er variert og fleksibel. Jeg har ansvar for å planlegge, organisere og gjennomføre ulike aktiviteter for de 55 beboerne, både i grupper og èn-til-èn. Dette inkluderer alt fra trim, bingo og konserter til sangstunder, dansekvelder, formingsaktiviteter, julebord, utflukter og quiz.

Jeg arrangerer også felles aktiviteter med dagsenteret og de 44 omsorgsboligene som deler lokale med sykehjemmet.

I tillegg har jeg koordineringsansvar for frivillige og andre samarbeidspartnere som bidrar inn til sykehjemmet, bidrar med undervisning og i ressursgrupper blant mine kolleger, og administrerer sykehjemmets åpne facebookside, som vi aktivt bruker til å vise frem hva vi gjør.

Hva er det beste med jobben din?

For meg er det en utrolig positivt ladet jobb, hvor jeg får brukt alle mine egenskaper og kunnskaper. Det er fantastisk å ha frihet til å kunne planlegge og prøve ut aktiviteter med fokus på mening, mestring og trivsel, både for og sammen med beboerne på sykehjemmet.

Mariann Lødemel tok videreutdanning i MMB høsten 2023. Foto: Alexandra Dahlen.

Jeg er opptatt av at aktivitetene skal ha både fysisk, kulturelt og sosialt innhold, og at vi ansatte spiller en viktig rolle i selve opplevelsen. Vi skal oppleve sammen. Beboerne skal bli sett og føle seg ventet, og møte noen som kjenner dem og vet hva som er viktig for dem.

F.eks. vet jeg hvem som liker å sitte fremst på en konsert, hvem som vil sitte ved siden av meg under trim, eller hvem som er lydsensitiv. Det kjennes godt å kunne tilrettelegge for den enkelte. Det å ha tid til en kaffekopp, en samtale eller å gå en liten tur, gir meg en dyp følelse av mening. For det er kanskje akkurat denne handlingen som utgjør den store forskjellen for en beboer den dagen.

Jeg vet også at det betyr mye for pårørende å vite at det finnes varierte aktivitetstilbud, som de også kan delta på når de er på besøk. En felles aktivitet kan ofte gjøre det lettere å møtes – både i selve øyeblikket og i samtalen etterpå.

Det å få lov til å være en som assosieres med noe positivt, en som bryter opp hverdagen, kjennes veldig fint.

Hvorfor tok du videreutdanning i MMB?

Musikk, musikkaktiviteter og kultur har alltid vært en stor interesse for meg, og jeg har brukt musikk, sang og samspill på jobb opp gjennom årene. Jeg har ståltro på at musikk har en betydelig innvirkning på helsen vår. Allerede i 2022 vurderte jeg å ta videreutdanning i MMB, men siden jeg akkurat hadde byttet jobb og var i et vikariat, ble det for tidlig. Høsten 2023 åpnet det seg mulighet for å ta videreutdanningen.

Jeg så frem til å få et teoretisk grunnlag i det jeg allerede tror på, og lære mer om hvordan musikk kan brukes systematisk. Selv om jeg har mange erfaringer med å bruke musikk i miljøterapeutisk arbeid, følte jeg behov for en dypere forståelse, faglige referanser og systematikk i det jeg gjør.

Hvordan opplevde du utdanningen?

Jeg digget hvert sekund! Den traff meg midt i hjertet, hvis man kan si det om ei utdanning. Jeg ble inspirert av engasjerte lærere og flotte medstudenter. Jeg lærte masse om min nye målgruppe på jobb. Pensum var interessant og nyttig, og vi fikk helt konkrete verktøy som man kan bruke. For meg var det ei vitamininnsprøytning å reise til Levanger og treffe andre; både lærere og studenter som var opptatt av musikk, kunst og kultur, og betydninga av det for oss mennesker, friske eller syke.

To kvinner sitter på hver sin stol. Dene ene kvinnen spiller gitar og synger. Den andre kvinnen holder seg for ørene. Foto: Alexandra Dahlen
Mariann illustrerte forskjellen på et godt og dårlig lydmiljø under eksamen. Foto: Alexandra Dahlen.

Hva har du lært i løpet av utdanningen og hvordan har du tatt i bruk ny kunnskap?

Jeg har lært mye om systematisk bruk av persontilpasset musikk, hvorfor vi skal bruke musikk og hvor viktig det er å dokumentere bruken av musikk. Jeg har blitt mer bevisst på hva som skaper et godt, og hva som skaper et dårlig lydmiljø. Jeg har lært masse om hjernen og hvordan den påvirkes av musikk. Det gjør meg glad å kunne støtte mine erfaringer med forskning og fakta, og vise at musikk er langt mer enn bare «hygge», som en del ser det som.

Fremover ønsker jeg å jobbe for at vi på arbeidsplassen finner gode måter for dokumentasjon av f.eks. musikkpreferanser, slik at det blir like tilgjengelig og viktig som all annen pleieinformasjon om den enkelte.

Har du en spesiell opplevelse med bruk av MMB som har gjort spesielt inntrykk på deg?

Jeg har mange sterke opplevelser med å bruke musikk. Jeg har opplevd personer med demenssykdom uten språk, som våkner til lyden av musikk. Jeg har opplevd at urolige situasjoner mellom beboere har blitt avverget ved bruk av piano og sang. Ikke bare ble en urolig situasjon avverget, men beboerne beholdt verdigheten, ble sett og slapp å få en dårlig opplevelse pga. uro.

Min personlige musikksmak er helt uvesentlig når man skal for eksempel roe ned en person som er urolig, som vandrer eller er redd. Det er så viktig at vi ser den enkelte og respekterer vedkommende sin historie og preferanser innen musikk. Jeg har for eksempel roet ned en person som drev med selvskading ved å holde rundt vedkommende og synge en «trancelåt» i rolig tempo. Helt absurd for meg, men virksomt og funksjonelt for den pasienten akkurat der og da.

Jeg har også hatt sterke opplevelser med bruk av dans og bevegelse til musikk. Det skjer så mye mellommenneskelig når vi beveger oss sammen og berører hverandre.

Jeg er overbevist om at selv små øyeblikk med den gleden og gjenkjennelsen musikk kan skape, kan sitte i kroppen lenge, selv om man kanskje ikke husker det en halvtime senere.

Hvem passer videreutdanningen i MMB for?

For alle som jobber med mennesker. Du trenger ikke ha erfaring fra musikk, eller være musiker. Musikk skaper relasjoner, og hvis du er interessert i å lære deg måter å skape betydningsfulle relasjoner og øyeblikk, så er dette utdanningen for deg.

Er det noe annet du ønsker å dele?

Det finnes flere muligheter til å lære seg MMB i tillegg til videreutdanningen. Jeg anbefaler arbeidsplasser å ta ulike kurs innen MMB, slik at kunnskapen spres til flere. Da er det enda lettere å få dette inn i hverdagen.

Se facebooksiden til Mortensnes sykehjem og bli inspirert >>

Har du lyst til å lære mer om MMB?