Statsbudsjettet 2023: Vil øke med 200.000 kroner mer til kompetansesenteret
Innholdet er over to år gammelt, og kan være utdatert.
Regjeringen Støre la i formiddag frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Der blir det foreslått en økning med 200.000 til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
okt 6, 2022
Marthe Haugdal
Kompetansesenterets årlige bevilgning foreslås hevet fra 3 millioner til 3,1 millioner og opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandlings årlige bevilgning foreslås hevet fra 5 millioner til 5,1 millioner.
– Vi er glade for den første økninga i bevilgninga til senteret siden vi startet i 2014. Det er ingen tvil om at en økning i bevilgningen er nødvendig for at vi skal kunne utføre mandatene våre på en best mulig måte, sier Marit Stranden, daglig leder ved kompetansesenteret.
– Nettverk er viktig for å bygge feltet. Senteret hadde fruktbar erfaringsutveksling i går med søstersenteret Taikusudän, a Finnish national contact point and cooperation network for cultural well-being, og er i dag vertskap for The Nordic Arts and Health Research Network som diskuterer “creative wellbeing”. I morgen er vi vertskap for folkehelsealliansen Trøndelag, sier Stranden.
Det står følgende i forslag til statsbudsjett 2023
Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg er et avtalefestet partnerskap mellom HUNT forskningssenter, Levanger kommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Helse Nord-Trøndelag og Nord universitet. Senteret skal bidra til utvikling og spredning av miljøterapeutiske behandlingstiltak. Nord universitetet har siden 2015 videreutviklet opplæringsprogram i musikkbasert miljøbehandling (MMB) for ansatte i helse- og omsorgstjenestene og bidratt til utvikling av systematiske kunst- og kulturtiltak som fremmer helse og livskvalitet hos brukere av helse- og omsorgstjenestene.
Kompetansesenteret har i 2021 hatt særlig fokus på opplæringsprogrammet i MMB og arbeidet med tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and Health. Pandemien førte til noe mindre kurs- og reiseaktivitet, men mer digitale aktiviteter som kan nå flere. Videre har senteret holdt kurs for personer i alle fylker, arrangert fagdag ved sykepleierstudier som gir innføring i miljøbehandling med enkle musikkbaserte miljøtiltak for målgruppene eldre, personer med demensdiagnose og nedsatt kognitiv funksjon, samt ferdigstilt permen ABC musikkbasert miljøbehandling – utviklingshemming.
Det foreslås å videreføre 3,1 mill. kroner i tilskudd til Nord universitet på vegne av partnerskapet for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i 2023. Tiltaket inngår i Kompetanseløft 2025.
Miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg er ansvarlig for opplæringsprogrammet; Musikkbasert miljøbehandling (MMB). Formålet med programmet er å videreutvikle og spre opplæringsprogram om miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang til ansatte i helse- og omsorgstjenestene. Studier viser at systematisk og integrert bruk av musikk og sang i miljøbehandling kan fungere mot uro og depresjon og redusere bruken av psykofarmaka. Opplæringsprogrammet ble evaluert gjennom en kvalitativ undersøkelse i 2019. Resultatene viste at sang og musikk kan gi en helsefremmende effekt ved redusert forbruk av legemidler. Disse funnene støtter opp under tidligere forskning. I 2021 var det nesten 1500 deltakere fra samtlige fylker som deltok på de ulike kurs og videreutdanningene som tilbys. Bevilgningen til opplæringsprogrammet foreslås videreført med 5,1 mill. kroner i 2023. Tiltaket inngår i Kompetanseløft 2025.