Dans og eldre som nordisk kultursamarbeid

Innholdet er over to år gammelt, og kan være utdatert.

Danseprosjektet Rethink Aging – Nordic: art, health & research er et ettårig nordisk prosjektsamarbeid om dans og eldre.

sep 20, 2019

Marthe Haugdal

Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island deltar i prosjektet som er finanisert av Nordic Culture Point. Dansekunstner Anna Nordanstedt, ansatt i Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, er med i prosjektgruppa fra norsk side. Danseprosjektet startet i april 2019 og varer til april 2020.

– Dette er et relativt kortvarig prosjekt, men det ligger likevel et stort potensiale i å opprette et nordisk fagmiljø knyttet til dans og eldre gjennom et slikt prosjekt. Gjennom å møtes på tvers av nordiske land håper vi at denne gruppen vil avdekke nye problemstillinger og ideer knyttet til flere temaer som kan utvikles og tas videre i nye prosjekter. Jeg ønsker å bruke dette prosjektet som et grunnlag for å avdekke mer spesifikke områder innenfor tematikken dans og eldre, sier Nordanstedt.

Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg følger prosjektet også med øye for finne forskningsspørsmål innenfor tematikken.

Dans og aldring

– Prosjektet favner dans og aldring i et bredt perspektiv. Vi åpner for å se på den utøvende danserens muligheter og utfordringer i sin yrkespraksis, hvordan danseuttrykk kan utforskes i møte med eldre statistdansere, hva dans kan tilføre de aller eldste – både som utøvende og som publikummere, og vi ser også hvordan rammene i de ulike landene påvirker feltet og hvilke muligheter for aktivitet som ligger der, sier Anna Nordanstedt.

– Rammene omhandler støtteordninger, men også hvordan de ulike forvaltningsnivå for helse og kultur er strukturert og organisert. Her er det store forskjeller blant landene i Norden, sier hun.

I prosjektgruppemøtet i Aarhus møttes Nønne Mai Svalholm fra Danmark, Anna Nordanstedt fra Norge, Ólöf Ingólfsdóttir fra Island, Elli Isokosli fra Finland og Björn Säfsten fra Sverige. Neste møtet i prosjektgruppa er i Norge i oktober.

I dette møtet ble forskningsrapporten Gentænk aldring i Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande – En analyse af Svalholm Dans’ projekt Rethink Ageing, Region Midt 2018-19 av Louise Ejgod Hansen og Line Nordentoft presentert.

Dans i praksis

På hvert møte ser man nærmere på praksisen til den dansekunstneren i prosjektgruppa som holder møtet.

Tidligere i september møttes prosjektgruppen i Aarhus i Danmark. Prosjektgruppemøtet ble innledet med en visning av koreograf Nønne Mai Svalholms verk Gravity – en perception af værdi, en danseforestilling handler om sammenstillingen mellom kropp og objekt som dekonstrueres i symbolske møter.

Nønne Mai Svalholm, koreograf og kunstnerisk leder av SVALHOLM har omtalt sin egen forestilling på følgende måte:

Den erfarne krop er et symbol på erfaring, alderdom, liv og død – en rejsende trope, som findes over hele verden. I vores manipulation af krop, objekter og symboler, åbner vi op for nye fortolkninger af subjektet, objektet, menneskelivet og den verden vi er en del af.