I bevegelse - en veileder
I bevegelse er en veileder rettet mot alle og har som mål å øke bevisstheten om bevegelse og dans som en naturlig og integrert del av livet.
Kroppen vår er der hele tiden, men hvor ofte kjenner vi etter hvordan kroppen har det? Økt bevegelse har en helsefremmende effekt og kan bidra til å skape økt livskvalitet.
I samarbeid med Dans i Trøndelag og Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen utvikler vi en veileder i bevegelse, som kan skape et pusterom i hverdagen for å få flere til å oppleve en trygg kropp, både for seg selv og i møte med andre mennesker.

Veilederen består av enkle, praktiske øvelser som kan utføres av alle, alene eller sammen sammen med andre. Øvelsene gir anledning til å lytte til kropp, pust og bevegelse.
Veilederen er tredelt:
- Bevegelse for egenomsorg
- Bevegelse for oppmerksomhet
- Bevegelse for kreativitet
Bevegelse for egenomsorg
Bevegelse for egenomsorg er en veileder som inviterer deg til å bruke enkle øvelser. Gjennom pust, rytme og tilstedeværelse får du verktøy som kan bidra til økt velvære, redusert stress og en tryggere kroppsopplevelse. Øvelsene krever ingen forkunnskaper og kan tilpasses din hverdag.
Filmene har forskjellige mål som fokus på egen pust, innsjekk gjennom berøring, mulighet for å bevege seg og for å strekke seg, leke med måter å gå på, riste for å vekke kroppen eller slippe stress og gjenvinne ro og bakkekontakt. De fleste øvelsene kan utføres i små rom og kan tilpasses forskjellige funksjonsnivå og utføres både stående, sittende og liggende.
Bevegelse for egenomsorg ble utviklet i 2024. Ni øvelser ble prøvd ut av studenter ved Nord Universitet, lærerstudenter ved NTNU og helsearbeidere i Trøndelag som ga tilbakemeldinger på seminarer eller i anonyme nettskjema. Flere ga uttrykk for at de følte motstand mot å bevege seg; «For meg er det intensjonen som har hjulpet meg over terskelen å bevege seg på jobb foran andre.» Flere fant favorittøvelser og noen fortalte at de ble flinkere til å aktivere eller avspenne kroppen og kjenne på en tilstedeværelse, eller kroppsfornemmelse, som en deltaker sa.
Basert på tilbakemeldingene ble syv øvelser valgt ut og filmet på nytt, og det ble lagt på en fortellerstemme.
I løpet av prosessen samlet vi inn erfaringer fra deltagere som hadde prøvd ut øvelser bestående av filmer i kombinasjon med tekst, gjort tilgjengelig via en nettside. Bevegelsene ble prøvd ut i løpet av en periode på fem uker, før erfaringene ble delt i forbindelse med seminar eller via anonymt skjema.
Deltakerne opplevde betydelig økt bevissthet om egen kropp, med flere som uttrykte at øvelsene hadde ført til økt tilstedeværelse og velvære. Mange følte at øvelsene ga dem et pusterom i den travle og stressende arbeidsdagen, og flere opplevde at bevegelsene hjalp dem med å senke stressnivåene og forbedre den fysiske og mentale tilstanden. En sentral observasjon var at deltakerne opplevde at øvelsene kunne gi dem en følelse av empowerment og kroppslig tilstedeværelse som de savnet i hverdagen.
Erfaringene fra uttesting av øvelsene vil skrives sammen og danne et kunnskapsgrunnlag for å undersøke effekten av øvelsene i videre studier.
Bevegelse for oppmerksomhet
Bevegelse for oppmerksomhet er under utvikling og omhandler relasjonen mellom kropp og sinn – mellom det indre og det ytre i mennesket. Øvelsene her har som mål å gi økt indre ro og mentalt fokus, samt øke tilstedeværelsen i møte med omgivelsene. Våren 2025 vil deltakere fra ulike aldre og yrkesgrupper – som helse- og omsorgssektoren, kunstfag og teknologibransjen – prøve ut bevegelser basert på lydfiler.
Bevegelse for kreativitet
Bevegelse for kreativitet er under planlegging.
Bakgrunn for veilederen
Ideen bak veilederen ble forankret i et nasjonalt seminar i 2023 med fokus på dans og helse for dansekunstnere og helsearbeidere. Deltakerne delte verktøy for dansepraksis, erfaringer, utforsking og gode samtaler, og pekte på behovet for verktøy for dans- og helsefeltet og ønske om et nettverk for videre erfaringsdeling.Bevegelse for kreativitet er under planlegging.
Deltakernes erfaringer med øvelsene i Bevegelse for egenomsorg
- Det med å komme i kontakt med sin egen kropp og sånne ting, det kjennes egentlig veldig unaturlig for meg. – Pawel, helsefagarbeider.
- I løpet av dagen har jeg tenkt på at vi har alle sammen forskjellig liv og press, og man kan fort tape følelsen av hvor er jeg. Hvor er jeg med min kropp. (...) Så bare det å komme i kontakt gjennom denne øvelse (gnir hendene sammen). Da kjenner jeg; Ja, nå er jeg her. Det er viktig. Jeg er viktig! – Elena, miljøterapeut.
- Jeg har aldri likt at noen ser når jeg danser. – Lillian, pleiemedarbeider.
- Føler meg litt mer hjemme i egen kropp. Jeg kjenner; her er jeg. – Charlotte, miljøterapeut.
- Jeg står stødigere på begge beina, kjenner at pusten går langsommere og skuldrene ikke er så høyt oppe. Det er godt å få lov til å tenke på noe annet enn det som skal skje fremover dagen. – Håvard sykepleier.
- Hvis man slipper dansen til, kan det kanskje være med til å bryte opp arbeidsdagen litt. Det å få muligheten til å ‘tømme tankene litt’ kan kanskje gjør at man greier å være mer fokusert resten av dagen. – Laila, aktivitetskoordinator ved helse- og omsorgssenter.
- Du er jo ofte sånn i din egen boble, og veldig opptatt av de oppgavene som du skal utføre. Du er kanskje ikke helt til stede og kanskje litt tom. Men når jeg gjør de øvelsene så er det akkurat som jeg åpner opp. Det har utelukkende vært positivt å gjøre øvelsene. – Ingebjørg, helsefagarbeider.
- Jeg puster bedre. Lengter etter å være i vater når jeg ikke får gjort øvelsene. – MMB-student.
- Bevegelsene oppleves som å ha betydning utover det rent fysiologiske. Jeg kjenner på egenomsorg, egenverdi og muligheten til å ta plass. – MMB-student.
- Øvelsene kan hjelpe meg til å grunne meg når jeg trenger det, aktivere meg når jeg trenger det, og omsorg for meg selv når jeg trenger det. – MMB-student.