Erfaringsdeling om demens og aldring på nordisk-baltisk konferanse

Av Marit Stranden og Alexandra Dahlen | 21. oktober 2024

Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg delte erfaringer og lærte av nordiske eksperter under konferansen «Dementia and Age-friendly cities for everyone», som fant sted i Riga i månedsskiftet september-oktober.

Konferansen ble strømmet til 200 deltakere, 100 med latvisk oversettelse og 100 med engelsk oversettelse, i tillegg til de 80 deltakerne som var samlet i rådhuset i Riga.

Konferansen satte fokus på hvordan man kan støtte personer med demens, deres pårørende og fagpersoner, med et spesielt fokus på å fremme aldersvennlige samfunn. Målet var å samle eksperter fra både de nordiske og baltiske landene for å inspirere til handling gjennom deling av praktiske, erfaringsbaserte eksempler, samt å styrke tverrsektorielt samarbeid på tvers av landegrensene.

Konferansen ble arrangert av Nordiske ministerrådets kontor i Riga og velferdsavdelingen i Riga bystyre.

Innovasjon og erfaring fra nordiske og baltiske land

Konferansen første dag var dedikert til temaet demens, og inkluderte erfaringsdeling fra eksperter fra blant annet Nordic Welfare Centre i Stockholm og nasjonale institusjoner i Estland, Norge, Finland og Sverige.

Gjennom innleggene fikk deltakerne et verdifullt innblikk i hvordan de samfunnsmessige og personlige utfordringene knyttet til demens kan møtes med støtte fra ulike aktører – fra offentlige institusjoner til frivillige organisasjoner og lokalsamfunn. Et sentralt budskap fra dagen var behovet for å redusere stigma rundt demens i både nordiske og baltiske land.

Marit Stranden står ved en talerstol. Marit har mørkeblondt, skulderlangt hår, briller og har på seg en mørk blazer. I bakgrunnen ser vi ulike flagg.
Marit Stranden delte kompetansesenterets erfaringer med bruk av kulturtiltak og musikkbasert miljøbehandling i helseinstitusjoner i Norge.

Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg var invitert for å holde innlegget «The use of culture in caregiving» under temaet «Caring for employees».

Finske initiativer for tidlig demenshåndtering

Den finske foreningen for eldre voksens velferd har utviklet forskningsbaserte metoder for å støtte personer i tidlig fase av demens gjennom likepersonsgrupper. Gruppene, som er tilrettelagt for både par og enslige, har vist seg å være effektive for å forbedre personers livskvalitet. Mer informasjon om dette arbeidet, samt instruksjonsfilmer og skisser, finnes på deres nettside >>

Pia Nevala Westman står ved en talerstol og holder en rapport i hendene som hun viser frem. I bakgrunnen ser vi flagg.
Den nordiske rapporten om hvordan demens kan forebygges ble presentert av Pia Nevala Westman fra Nordic Welfare Centre i Stockholm.

Aldersvennlige samfunn – utfordringer og muligheter

Konferansen andre dag var viet til aldersvennlige samfunn. Fokus var på de utfordringer og muligheter samfunnet står overfor i forbindelse med tilrettelegging for en aldrende befolkning. Innleggene løftet frem hvordan ulike sektorer kan samarbeide for å skape inkluderende og tilgjengelige byer for alle aldersgrupper.

Fire kvinner står sammen og prater. De holder i hver sin kaffekopp.
Konferansen ga arena for nettverk og mer uformell erfaringsdeling i tillegg til innleggene.

For de som ikke hadde anledning til å delta, ble konferansen strømmet, og opptakene er tilgjengelige på nett i fire deler.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)