Kunstverksteder styrker relasjonen mellom helsearbeidere og personer med demens

Av Alexandra Dahlen | 20. september 2024

Det viser en fersk studie publisert i Nordic Journal og Arts, Culture and Health. Den viser også at helsearbeidere får en endret handlingskompetanse etter å ha deltatt som ledsagere på slike verksteder.

To personer maler sammen på et lerret. De maler et tre med ulike farger. Foto: Alexandra Dahlen.
Illustrasjonsfoto: Deltakerne jobbet med en rekke ulike kunstneriske teknikker, inkludert maleri. Foto: Alexandra Dahlen.

 

Artikkelen, som er skrevet av Eli Lea, PhD, pedagog, kunstner og forsker og Oddgeir Synnes, professor ved Senter for diakoni og profesjonell praksis, bidrar med innsikt i helsearbeideres erfaringer med å delta på tilrettelagte kunstverksted for personer med demens.

Studiens overordnede formål var å undersøke kunstens potensial til å skape nye former for fellesskap som kunne bidra til en mer inkluderende og bærekraftig samfunnsutvikling.

Resultatene fra studien viser hvilket potensial samskaping kan ha som metode når man planlegger kunst- og kulturtilbud hvor personer med demens og helsearbeidere deltar sammen.

Om studien

I perioden fra april til juni 2021 undersøkte Lea og Synnes 12 kunstverksteder som varte i rundt tre timer hver. Deltakerne jobbet her med ulike teknikker som monotrykk, akvarellmaling, pastellkritt, kollektiv diktskriving, livsfortellinger, fantasifortellinger og dramapedagogisk opplegg.

Helsearbeiderne og de frivillige skulle ikke hjelpe deltakerne, men delta på lik linje i den kunstneriske samskapingen.

Styrket relasjon

Studien viser at helsearbeiderne opplevde en sterkere relasjon til deltakerne med demens etter kunstverkstedene. Denne styrkede relasjonen var et resultat av tre ulike faktorer:

  1. De deltok jevnbyrdig på en arena utenfor den vante omsorgssituasjonen
  2. Samskapingen ga dem en felles erfaring som påvirket pleier-pasient-rollene
  3. De ble kjent på nye måter

 

Endret handlingskompetanse

Den styrkede relasjonen bidro også til det forfatterne kaller en endret kompetanse. I dette legger de at helsearbeiderne ble mer åpne og tryggere på å prøve ut nye ting. I tillegg fikk de med seg mange tips til hvordan de kan jobbe.

Forfatterne understreker at det er behov for flere studier på feltet.

 

Les artikkelen: “Vi blir kjent på nytt.” Helsearbeidere i demensomsorgen sine erfaringer med å delta på kunstverksted sammen med personer med demens” >>

 

Om Nordic Journal of Arts, Culture and Health

Faksimile av tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and HealthDet nordiske tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and Health utgis av Universitetsforlaget på vegne av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (juridisk eier), Høgskulen i Volda, Kulturforvältningen, Region Stockholm, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Primärvården Skåne (Sverige), Aalborg universitet (Danmark), Turku University of Applied Science og The University of the Arts Helsink (Finland).

Ansvarlig redaktør er phd. Anita Jensen.

Tidsskriftet er en arena for publisering og debatt i det tverrfaglige fagfeltet for kunst og kultur innen fysisk og psykisk helse, sosial inkludering og helse- og omsorgsarbeid.

Artiklene utgis på dansk, engelsk, norsk og svensk. Tidsskriftet kan leses gratis på Idunn.no.

Se tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Cultur and Health >> 

 

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)