Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg har blitt tildelt midler for å introdusere og gjøre konseptet «Kultur på resept» kjent i Norge.
Dette initiativet, som har vist lovende resultater i flere andre land, har som mål å forbedre deltakeres psykososiale helse og well-being gjennom målrettede kulturaktiviteter for grupper.
Positive effekter av «kultur på resept»
Forskning viser at «Kultur på resept» kan bidra til å forbedre menneskers well-being og økt psykososial helse, og bidra til å redusere ensomhet. Samtidig viser forskningen at kommuner, fastleger og andre lokale myndigheter ofte mangler kunnskap til å utvikle og henvise til gruppeaktivitetene.
– Norge er sent ute med å teste ut «Kultur på resept», til tross for gode resultater i andre land. I dette prosjektet vil vi utforske hvordan vi kan utvikle, tilpasse og integrere konseptet i det norske helsevesenet, forteller Marit Stranden, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
I tillegg er planen å invitere aktører fra Estland, Litauen, Island og Grønland – land som ennå ikke har testet ut «Kultur på resept».
Land som har testet ut konseptet vil dele sine erfaringer med Norge og andre land som er i startfasen av dette arbeidet, slik at konseptet kan tilpasses hvert lands lokale behov.
Viktig finansiering for utvikling
Prosjektet får støtte fra ordningen «Helsesamarbeid i Barents og Den nordlige dimensjon» i Helse- og omsorgsdepartementet.
– Prosjektet ble initiert av sekretariatet ved Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Well-being. Sekretariatet er med i prosjektet «Arts on Prescription in the Baltic Sea Region» og ønsker å introdusere konseptet til flere Europeiske land.
– I tillegg har vi med oss Region Skåne, som har ti års erfaring med implementering av og forskning på metoden, forteller Stranden.
Hva er «Kultur på resept»?
«Kultur på resept» er en helsefremmende tilnærming der primærhelsetjenesten skriver ut «kulturresepter» til pasienter, som gir dem tilgang til kulturelle aktiviteter i lokalsamfunnet. Dette kan inkludere tilrettelagte besøk til konserter, museer, kunstutstillinger og teaterforestillinger, samt deltakelse i aktiviteter som kor, dans, maling og håndverk.
– Forskning har vist at “Kultur på resept” kan ha positive psykososiale effekter hos personer med psykiske lidelser. Studien har vist en signifikant økning i trivsel og helse, flere sosiale kontakter og økt samhørighet, strukturerte aktiviteter, atferdsaktivering, og evne til å flytte fokus fra sykdom til kreativ velvære, sier forsker Anita Jensen, helsestrategi i Region Skåne og førsteamanuensis ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Studier peker også på at «Kultur på resept» kan bidra til å forbedre menneskers well-being og redusere ensomhet gjennom økt sosial deltakelse.
>> Les mer: Systematisk gjennomgang av studier om «Kultur på resept»
Hvorfor er dette relevant for Norge?
Konseptet passer godt med den norske Folkehelsemeldinga (St.m. 15, 2022-2023), som fremhever behovet for å redusere sosiale helseforskjeller og styrke psykisk helse. Dette harmonerer også med den forskningsbaserte folkehelsekampanjen ABC for god psykisk helse.
– Dette prosjektet vil være en viktig plattform for å utvikle og integrere «Kultur på resept» i det norske helsevesenet, sier Stranden.
– Målet er å gjøre konseptet kjent og finne kommuner som ønsker å teste det ut til neste år slik at fastleger og helsepersonell kan gi resepter på kulturelle gruppeaktiviteter som en del av helsetilbudet.