RELÆX – Her kan du få være akkurat den du er

Av Alexandra Dahlen | 8. mars 2024

I en ny dokumentar får du se viktigheten av tilrettelagte kulturopplevelser og hva RELÆXT betyr for den enkelte.

Fra en teateroppsetning. Vi ser ansiktet til tre personer, alle har på seg lue. Personen i midten ser inn i et glass.
RELÆXTe forestillinger er åpent for alle, og de er spesielt tilpasset barn, voksne og familier som kan oppleve det som utfordrende å delta på ordinære forestillinger. Skjermbilde fra dokumentaren “RELÆXT – Velkommen til hysj-fri sone!”

Tenk deg at det arrangeres en flott juleforestilling i byen – en forestilling full av musikk, glede, sang og teater. Men du kommer ikke til å ta med dine egne barn for å se forestillingen. Barna dine har noen utfordringer andre barn ikke har. Utfordringer som gjør at de ikke kommer til å sitte i ro eller være stille under forestillingen. Du er redd dere vil forstyrre de andre i salen. Du velger derfor å være hjemme.

Men så blir det satt opp en RELÆXT forestilling som er tilpasset din families utfordringer. Lyset og lyden er justert, du mottar all informasjon om forestillingen på forhånd og du får en visuell guide som beskriver hele opplevelsen fra dere ankommer teateret til forestillingens slutt. Og det beste av alt – barna dine kan le, bevege seg, stille spørsmål, spise mat eller ta pause fra forestillingen om de ønsker det. De kan være seg selv. De får delta på kulturaktiviteter og være en del av samfunnet.

Hjerteprosjektet som en dokumentar

Hålogaland Teater har som ambisjon å bli Norges ledende teater i forhold til tilgjengelighet for alle innbyggere, inkludert barn og unge som trenger tilrettelegging som teaterpublikum. I 2020 ble prosjektet RELÆXT Teater etablert som en varig del av Hålogaland Teaters arbeid med inkludering og mangfold.

Tre år senere lagde Hålogaland teater dokumentaren «RELÆXT». Her får vi se hvordan RELÆXT-forestillinger bidrar til at flere får delta på kulturarrangement og være en aktiv medborger. Dokumentaren viser viktigheten av å tilby RELÆXTe kulturopplevelser og den betydningen det har for en enkelte å kunne delta på disse. Dokumentaren er laget av filmskaper Terje Rafaelsen.

– Å få delta på kunst- og kulturarrangement gir så enormt mye glede og det er så viktig å føle seg inkludert i samfunnet. Jeg håper virkelig filmen kan bidra til at flere vil få samme mulighet som publikummet i Tromsø og Bodø, sier han i et intervju med Hålogaland Teater.

Kulturelle opplevelser for alle

I dokumentaren får vi blant annet møte Varg Levi Eira, Frode Heggelund, Harald Johansen og hans datter Tina, og Audny Anke. De forteller hva RELÆXTe kulturopplevelser betyr for dem.

– Nå som hun (datteren, red.anm.) har blitt eldre har vi ikke kunnet delta på teaterforestillinger i det hele tatt. Hun er den som lager litt lyd, som kan være urolig og som ikke sitter stille. Så vi har vært kjempeglade nå som vi har fått delta på tre forestillinger, forteller Anke.

– Vanligvis ville mamma ha hvisket det som skjedde, for ellers så ville jo folk si hysj. Men på Relæxt kan man snakke litt mer vanlig uten å være redd for å bli hysjet på, sier Eira.

– Det som er bra med RELÆXT er at man kan gråte, flire, ticse (…) rope. Det eneste som ikke er lov er å hysje på hverandre. Det er bra at man kan være seg selv, rett og slet. Man kan være mer relæxt, sier Heggelund.

– Jeg blir nesten rørt når jeg ser rundt meg på en slik forestilling, og ser alle ungdommene, unge voksne eller godt voksne som er med og gleder seg over å få lov til å delta på en teaterforestilling, sier Anke.

Hva er RELÆXT teater?

Studier viser at potensielt sårbare grupper som barn og unge med normbrytende funksjonsvariasjoner i liten grad får mulighet til å delta i kulturaktivitet.

Portrettbilde: Wenche Torrissen
Professor Wenche Torrissen har, sammen med professor Anita Salamonsen, gjennomført over 60 kvalitative intervjuer om RELÆXT med både publikum, helseinstitusjoner, brukerorganisasjoner og ansatte.

– Det eksisterer dermed et gap mellom lovfestede rettigheter til deltakelse i kulturaktiviteter for hele befolkningen og de faktiske tilbudene til grupper som trenger tilpasninger for å kunne delta, sier Wenche Torrissen, professor ved Høgskulen i Volda/Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

RELÆXT teater har som mål å sikre kulturelle rettigheter for alle ved å gjøre teateropplevelser tilgjengelige, forutsigbare og gode. RELÆXTe forestillinger er åpent for alle, og de er spesielt tilpasset barn, voksne og familier som kan oppleve det som utfordrende å delta på ordinære forestillinger.

RELÆXT-byen Tromsø

RELÆXT er et resultat av kunnskapsbasert prosjektutvikling hvor faginstanser, forskning og brukermedvirkning har stått sentralt og sikret kontinuerlig påfyll av kunnskap og innsikt etter hvert som prosjektet har utviklet seg. Forskningen har vært ledet av Regionalt kompetansesenter for barn og unge – Nord (UiT) ved professor Anita Salamonsen og professor Wenche Torrissen ved Høgskulen i Volda, og Nasjonalt kompetansesenter for kunst og helse.

De mener RELÆXT bør overføres til alle teater i Norge og til kulturlivet.

I Tromsø er de godt i gang. Her har RELÆXT-satsingen til Hålogaland teater spredt seg til andre viktige kulturaktører som Arktisk Filharmoni, Nordlysfestivalen, Aurora Tromsø kino, TIFF og Tromsø Internasjonale Film Festival. Hver vår og hver høst lanseres det et felles RELÆXT-program.

RELÆXT veileder for kulturarrangører

For å nå målet om at så mange som mulig skal få delta i kulturlivet gjennom RELÆXTe kulturarrangementer, har forskerne og Hålogaland Teater  laget en veileder til arrangører som ønsker å starte med RELÆXTe opplevelser.

Veilederen skal bidra til en felles forståelse for hva det innebærer å tilby RELÆXTe arrangementer, og bidra til å sikre at den forskningsbaserte tilretteleggingen er lik på alle slike arrangementer.

– Slik jeg ser det er det et viktig premiss at det er noen felles rammer som må følges hvis man skal kunne kalle en forestilling RELÆXT. Hvis man f.eks. blir hysjet på i en forestilling som er markedsført som RELÆXT, er det lett at tillitten, som publikum kanskje har brukt lang tid på å bygge opp, blir brutt, sier Torrissen.

 

Les også:

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)