Med et hjerte for de eldre

Av Alexandra Dahlen | 12. mars 2024

Høsten 2023 tok Konstanse Fjellvang videreutdanning i Musikkbasert miljøbehandling (MMB). Nylig var hun regissør for et selvskrevet teaterstykke hvor hun satte fokus på eldreomsorg, demens, musikk og kjærlighet.

Portrettbilde av Konstanse Fjellheim. Foto: Alexandra Dahlen
Konstanse Fjellvang håper teaterstykket “Gamle skruer” kan bidra til bedre forståelse for hvordan det er å leve med demens og hvordan det er å være pårørende.

– Selv om demens har blitt et mindre tabubelagt tema og er satt mer på dagsordenen etter demenskoret, føler jeg fremdeles vi har en lang vei å gå. Jeg hadde et ønske om å lage et rom hvor problematikken rundt demens kunne utforskes på en nær og ekte måte, forteller Fjellvang.

Resultatet ble teaterstykket «Gamle skruer».

Her løfter Fjellvang frem en tematikk som kan være vanskelig for mange, men hun lover at ingen skal gå fra forestillingen og føle seg nedstemt. Teaterstykket skal bidra til å gi håp.

– Jeg vil si stykket handler mest om håp, humor og kjærlighet, sier Fjellvang.

Gamle Skruer – et teaterstykke om musikk og demens

I teaterstykket møter vi Valborg, en dame på litt over 80 år som har fått en demensdiagnose og nå skal flytte inn på et sykehjem. Gjennom stykket blir vi godt kjent med Valborg, hennes mann Ole og familien. Vi får se hvordan familien takler Valborg sykdom og at hun sakte forsvinner fra dem.

Samtidig som stykket viser Valborg sin hverdag på sykehjemmet, får vi oppleve bruddstykker av hennes tidligere liv. Blant annet får vi se episoder fra hennes ungdomstid og øyeblikk fra den spesielle kjærlighetshistorien mellom Valborg og ektemannen.

– Jeg ønsket å vise hvem Valborg er, også etter at hun hadde blitt syk. Jeg ønsket å vise at hun fremdeles er et menneske, at hun fremdeles er Valborg, sier Fjellvang.

Publikum får også et innblikk i flere komplekse dilemma og situasjoner mellom ansatte ved sykehjemmet. For det er ikke sikkert at alle løsninger på en arbeidsplass er like gode. Noen ganger kan det være fint å få inn noen nye øyne, selv om nye tanker og ideer ikke alltid blir tatt like godt imot.

Ønsker å skape større innsikt

Fjellvang og resten av gjengen på Studentersamfunnets Interne Teater (SIT) har lagt ned mange timer med research, og mye respekt og kjærlighet i arbeidet med teaterstykket.

Fjellvang håper stykket kan bidra til bedre forståelse for hvordan det er å leve med demens, for hvordan det er å være pårørende og for hvordan hverdagen til de som bor på sykehjem er.

– Jeg ønsker å synliggjøre kampen for å gi de som bor på sykehjem en meningsfull hverdag. For at de skal få mulighet til å delta på ting som er og har vært viktige for dem gjennom livet.

– I tillegg håper jeg teaterstykket kan bidra til at flere får øynene opp for bruk av sang, musikk og bevegelse innen helse og omsorg, sier hun.

Lang erfaring med musikk

For Fjellvang vet hva hun snakker om. Gjennom hele livet har hun sett hvilken betydning musikk har for folk. Da hun var bare åtte år gammel begynte hun å spille trekkspill på sykehjem, og da hun startet som aktivitør og trivselsagent for Stangnes og Salangen sykehjem spilte hun for eldre hver dag.

– Det å kunne gi andre hyggelige opplevelser med sang og musikk er noe av det fineste som finnes, sier hun.

– Det er så koselig når folk synger med, gynger i takt med musikken, holder takten med føttene eller dirigerer med hendene. Selv de som du tror sitter i stolen sin og sover begynner å røre på seg når jeg starter å spille.

Fra MMB til teaterscenen

Kvinne står med en pinne i hver hånd som har et rødt silkebånd knyttet fast i seg. hun beveger pinnene slik at silketråden lager en spiral form. Foto: Alexandra Dahlen
Ved videreutdanningen i MMB utviklet Konstanse Fjellvang kunnskap og ferdigheter om hvordan musikk, sang og bevegelse kan være et alternativ og supplement til tradisjonell medisinsk behandling.

Eldreomsorg og musikk har alltid stått hennes hjerte nær, og det var derfor et enkelt valg å søke seg inn på videreutdanning i musikkbasert miljøbehandling.

– Etter hvert som jeg så hvilken betydning musikk hadde for folk og deres liv, ønsket jeg å lære mer for å få et større faglig grunnlag og bli tryggere i arbeidet mitt.

Mye av det Fjellvang lærte på studiet har hun brukt i teaterstykket, og stykket viser flere eksempler på hvordan MMB kan brukes i en sykehjemssituasjon.

– Jeg håper disse scenene kan være med å bidra til at flere ser hvor viktig musikken kan være innenfor helse- og omsorgsfeltet.

– I tillegg håper jeg publikum sitter igjen med masse påfyll og at de rett og slett har hatt en hyggelig teateropplevelse, sier Fjellvang som er klar for premiere og en uke full av forestillinger.

 

Les også:

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)