des 14, 2023
Alexandra Dahlen
Publikum ble servert gløgg da de kom inn i en julepyntet kafè på Buen helse- og omsorgssenter. Det ble etter hvert trangt om plassene. I publikum satt blant annet beboere, ansatte, pårørende, frivillige og folk som ønsket å delta på en minnerik konsert.
De 40 kormedlemmene strålte fra scenen da de fikk fremføre sanger de har jobbet med siden første øving i begynnelsen av september i år. Med en god blanding av allsang, korsang og solo, skapte koret en minneverdig opplevelse for en fullsatt kafé. Publikum sang villig med fra sangheftene som var lagt ut, og fikk også prøve noen av oppvarmingsøvelsene som koret pleier å bruke.
Helsekor – et populært tilbud
Buen helsekor ble startet opp av aktivitetskoordinator Laila Therese Stenset og miljøterapeut Charlotte Stav. På laget har de også fått med seg aktivitetskoordinator Camilla Stafne som kommer med korsangere fra Flå. I tillegg til å synge hjelper hun bl.a. til med å bringe kormedlemmene til øving og konsert.
Koret er et gratis, kommunalt tilbud. For å kunne drifte koret er de avhengige av engasjerte frivillige for at det skal fungere, som pianist og pensjonert kulturskolerektor Harald Lund.
– De frivillige har mye kompetanse innen både omsorg og musikk, og mye annet. Men aller viktigst: De er gode med folk, sier Stenset.
Interessen for koret har vært stor, og koret har derfor for tiden venteliste.
– På nyåret vil koret flytte til større lokaler, og vi vil da kunne ta inn flere nye medlemmer, forteller Stav.
Hvorfor helsekor og ikke demenskor?
Erfaringene fra Hølonda helsekor viser at det er mange mennesker som har mye å vinne på å være med i kor. Stenset og Stav ønsket derfor å lage et kor med plass til alle som er glad i å synge.
– Vi vet at sang og musikk gjør godt for oss alle, enten du har demens eller ikke. Vi ønsket derfor å skape et bredt og inkluderende tilbud, forteller Stav som også er dirigent for Hølonda helsekor.
I Buen helsekor finnes det mange forskjellige mennesker, inkludert pårørende og frivillige. Stenset og Stav opplever denne sammensetningen som berikende.
– I koret står mestring, fellesskap og glede i fokus. Vi gjøre mange tilpasninger både individuelt og på gruppenivå for å oppnå dette.
Målet er å skape en inkluderende og meningsfull aktivitet som også er helsefremmende.
Med musikkbasert miljøbehandling i bunn
Akkurat slik som Hølonda helsekor, er også Buen helsekor dannet med utgangspunkt i de enkle og systematiske verktøyene i musikkbasert miljøbehandling (MMB).
– I MMB har vi et solid kunnskapsgrunnlag, og metodene er forankret både i forskningsfeltet og i praksis. Bevissthet rundt lydmiljø, mestring og kommunikasjon er viktig i arbeidet med koret. Å kjenne til musikkens effekt på kropp og hjerne er motiverende. Det gjør det lettere å skape innhold i øvelsene for å oppnå mestring. Ved å kartlegge musikkpreferanser både individuelt og i gruppa, finner vi lettere frem til egnet repertoar, forteller Stav.
Lederen av Nasjonalforeningen for Folkehelsen Melhus Demensforening, Eldbjørg Tangvik, overrasket mot slutten av konserten da hun overrakte en støtte fra foreningen til videre drift av både Buen og Hølonda helsekor.