Hvordan bruke metoden Shared reading i helsesektoren?

Av Alexandra Dahlen | 31. august 2023

Ellen Berg Larsen
Ellen Berg Larsen.

Ellen Berg Larsen gir deg 5 nøkkelfaktorer til suksess. 

I den nyeste artikkelen i tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and Health, forteller Ellen Berg Larsen, bibliotekar og rådgiver ved Troms og Finnmark fylkesbibliotek, om Shared reading. Med eksempler fra lesegrupper på Tromsø bibliotek og byarkiv viser hun hvordan helsesektoren og biblioteket kan samarbeide for å få livskraftige lesegrupper opp og gå.

Shared reading er en metode for deling av skjønnlitteratur, og selv om Folkebibliotekene er et naturlig samlingspunkt når det skal leses høyt og deles tanker omkring skjønnlitterære tekster, så fremhever Larsen at det leses også i fengsler, skoler, sykehus, eldreboliger og i psykiatrien.

«Uavhengig av hvor man møtes og hvor mange man er så er grunntanken den samme; det handler om å møtes rundt teksten med en åpen tilnærming. Det søkes ikke fasitsvar, men letes innover etter resonans i eget liv. Eller man undrer seg sammen over hvordan andres liv kan arte seg forskjellig fra ens eget.» skriver hun i artikkelen.

Larsen forteller hvordan deling av skjønnlitteratur kan påvirke menneskers dagligliv positivt og fungere som en friskhetsfaktor for mennesker i en ellers vanskelig hverdag. På sitt beste kan fortellinger gi oss tilgang til andre menneskers sinn, til deres innerste tanker og følelser.

Les artikkelen: “Når vi trenger det som mest: Bruk av metoden Shared reading i helsesektoren >>

Om Nordic Journal of Arts, Culture and Health

Det nordiske tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and Health utgis av Universitetsforlaget på vegne av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (juridisk eier), Høgskulen i Volda, Kulturforvältningen, Region Stockholm, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Primärvården Skåne (Sverige), Aalborg universitet (Danmark),  Turku University of Applied Sciences og The University of the Arts Helsinki (Finland).

Ansvarlige redaktører er professor Wenche Torrissen og phd. Anita Jensen.

Tidsskriftet er en arena for publisering og debatt i det tverrfaglige fagfeltet for kunst og kultur innen fysisk og psykisk helse, sosial inkludering og helse- og omsorgsarbeid.

Artiklene utgis på dansk, engelsk, norsk og svensk. Tidsskriftet kan leses gratis på Idunn.no.

Se tidsskriftet Nordic Journal of Arts, Culture and Health >> 

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)