Å gjøre dans tilgjengelig for alle

Av Alexandra Dahlen | 16. juni 2023

Denne uken har vi, sammen med Dans i Trøndelag, gjennomført et miniseminar med den finske dansekunstneren Elli Isokoski.

Elli Isokovski danser. Andre personer danser i bakgrunnen.

Hun har en særskilt kompetanse på å utvikle dansekunstprosjekter med og for eldre som bor på institusjon.

– Min lidenskap er å danse med folk. Jeg har lenge jobbet med å ta samtidsdans inn til eldreomsorgen i form av danseforestillinger, workshops for beboere og ansatte, og kunstneropphold, forteller Isokoski.

Under seminaret delte hun erfaringer og kunnskap om hvordan man kan benytte dans i eldreomsorgen, og hvordan dans kan gjøres tilgjengelig for alle. Hun presenterte deler av dansefilmtriologien «Ursko», «Tovio» og «Rakkaus» som er laget av henne og Kato Kallio.

Isokoski presenterte også enkle, praktiske verktøy som kan benyttes i hverdagen, både i arbeid med eldre, med barn og unge og med studenter i dans. Her fikk alle som deltok på seminaret prøve de ulike verktøyene.

– Tusen takk for en inspirerende og lærerik dag, og for alle verktøyene du har delt med oss. Det er så mye av dette jeg kan ta med meg tilbake inn i arbeidshverdagen og inn i undervisningen av studentene på lærerutdanningen i kroppsøving, sier Stig-Ivan Nygård, universitetslektor ved Nord universitet.

Om Elli Isokoski

Elli Isokovski

Elli Isokoski er en finsk dansekunstner og siden 2002 har hun arbeidet med dans for eldre. Hun har en bred inngang til dansen og jobber både som utøver, lærer, samfunnskunstner og produsent. Isokoski er grunnlegger og kunstnerisk leder for Myrskyryhmä kunstgruppe. Hennes visjon er å utvide tilgangen til dans for pensjonister og eldre. Hun brenner for å fremme ulikeartede kropper i kunsten og fremme seniorer som kreative agenter. Arbeidet hennes med eldre begynte med danseforestillinger på omsorgsbaser.

Hennes praksis har siden utviklet seg til å omfatte deltakende workshops for seniorer, kunstnere og helsepersonell, inkluderende dansevideoprosjekter og kunstopphold i omsorgsbaser. Oppholdet avsluttes ofte med en fest der de viser korte koreograferte danser sammen med beboerne. Spesielt de pårørende synes det er flott å se sine være med i dansen.

Har du lyst til å møte Elli Isokoski og se nærmere på arbeidet hennes? Hun kommer til seminaret: «Å skape meningsfulle dager – seminar om dans og helse» 13.-14 oktober på Inderøy kulturhus.

Les mer om seminaret her

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)