Å skape meningsfylte dager – seminar om dans og helse

AktivitetAktueltMånedens innlegg

Av Marthe Haugdal | 7. februar 2023

Vi inviterer til et tverrfaglig seminar som skaper en møteplass mellom dansekunst og helsearbeidere.

Seminaret vil skape en møteplass for to ulike fagfelt som kan inspirere, berike og utvikle hverandre. Helsearbeideren vil få noen praktiske verktøy for å kunne jobbe med bevegelse i hverdagen både for seg selv og i møte med andre. Kunstneren vil få kompetanse til å kunne tilpasse kunsten til nye målgrupper.

–Gjennom dans arbeider man med hele mennesket, både fysisk, mentalt og sosialt. Forskning har lenge visst at dans og kunst kan være helsefremmende. Dette lover vi at blir givende og inspirerende dager, sier Marit Stranden, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

Hun ønsker at flere bruker bevegelse aktivt inn i arbeidshverdagen.

ABC for god psykisk helse

ABC for god psykisk helse er en nasjonal pilot for folkehelsekampanje i Trøndelag 2023-2024. Hovedmålet er øke befolkningens helsekompetanse om psykisk helse, og fremme psykisk helse, forebygge psykisk sykdom og bidra til adekvate atferdsendringer i befolkningen.

Det handler om å gjøre mer av det som gjør deg og din psykiske helse glad. Hjemme, på skolen, på jobben, på fritiden, der du er til enhver tid, alene eller sammen med andre.

ABC-metoden vil være viktig for seminaret. ABC (Act, Belong, Commit) for mental sunnhet er en modell for hvordan alle enkelt kan bidra ved å være aktive, pleie vennskap og relasjoner til andre mennesker, og ved å engasjere seg i aktiviteter som føles meningsfulle.

Gjennom denne metoden får seminaret et positivt og handlingsorientert fokus på den enkeltes mulighet til å bidra til mental sunnhet.

Hold av dato

Seminaret gjennomføres 13. og 14.oktober 2023 ved Inderøy Kulturhus. Det blir lokale, nasjonale og nordiske workshop, forestillinger og foredrag av høy kvalitet. Påmeldingen er ennå ikke åpnet, men hold av datoen allerede nå.

Anna Nordanstedt, daglig leder i Dans i Trøndelag ser fram til å ta imot helsefagarbeidere og kunstnere til Inderøy i oktober.

–Dans gjør at vi kan være sammen og kommunisere uten språk. Dans kan gi økt sosial samhørighet, forebygge depresjon og være stressreduserende. Samtidig kan dansen øke hukommelsen, stimulere og bearbeide følelser, gi økt kroppsbevissthet, selvtillit og energi, sier hun.

Seminaret er et samarbeid mellom Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Dans i Trøndelag. Seminaret er støttet av Nordic Culture Point og Kulturrådet.


 

Seminaret er et samarbeid mellom Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Dans i Trøndelag. Seminaret er støttet av Kulturdirektoratet, Nordic Culture Point og Fond for utøvende kunstnere. Samarbeidspartner: “Dance a lifelong expression”, Nordisk nettverk støttet av Nordic Culture Point.

Logo Nordic Culture Point

Logo FFUK

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)