Kinofilmvisning: Agentfilm på agendaen

Av Marthe Haugdal | 12. oktober 2020

Kinofilmen The Mole Agent ble vist på Vega Scene i Oslo.

En uforglemmelig dokumentar om alderdom og en eksepsjonelt lite diskret hemmelig agent ble vist denne oktoberkvelden i Oslo. Arrangementet var et tverrfaglig arrangement omkring en ny dokumentarfilm under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), med ulike samarbeidspartnere. Denne gangen var Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg medarrangør.

programmet var en innledning på scenekanten fra Sverre Chr. Wilhelmsen, brobygger Verdighetsenteret og Odd S. Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

Det var også en video-appell fra Trude Drevland, leder for Rådet for et aldersvennlig samfunn.

Målet med arrangementet var å åpne for samtale om valg og verdier i eldreomsorgen.

Fra venstre: Odd S. Håpnes – daglig leder, Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, og Sverre Chr. Wilhelmsen – brobygger, Verdighetsenteret.
Fra venstre: Odd S. Håpnes – daglig leder, Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, og Sverre Chr. Wilhelmsen – brobygger, Verdighetsenteret.
Filmvisning på Vega Scene i Oslo, torsdag 08.oktober kl 19.00.
Filmvisning på Vega Scene i Oslo, torsdag 08.oktober kl 19.00.

Om filmen:

Årets film er en ny, chilensk produksjon (norske undertekster), som her får sin norgespremiere: En privatdetektiv hyrer inn en eldre mann til å gå undercover på et aldershjem for å undersøke om beboerne blir feilbehandlet. THE MOLE AGENT er en uforglemmelig dokumentar om alderdom og en eksepsjonelt lite diskret hemmelig agent. Enkemannen Sergio skrider til verket med entusiasme og engasjement, men påfallende diskret er han ikke: 83-åringen er nemlig så sjarmerende at han umiddelbart blir sentrum for det sosiale livet på institusjonen, og må kontinuerlig riste av seg både friere og nye venner.

Sergio kommer tett på alle. Men han opplever at menneskene han møter, føler seg forlatt og er ensomme. Denne våren og sommeren har en liknende livssituasjon vært konsekvensen blant gamle både på institusjon og hjemme også i vårt land. Hvordan kan vi bruke våre ferske erfaringer når koronapandemi er over, eller i møte med noe liknende senere? Årets film kan være et godt utgangspunkt for å drøfte prioriteringer i eldreomsorgen, og hvordan vi alle kan bidra.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)