– Man får en «lykkedusj» når man synger sammen med andre

Av Marthe Haugdal | 27. november 2018

Stressforsker: – Musikk kan dempe smerte og øke lykkefølelsen.

Å synge sammen kan påvirke pulsen og øke produksjonen av «lykkehormonet» oxytocin, fortalte professor og stressforsker Töres Theorell da han gjestet Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i Levanger mandag.

–          Man risikerer å få en lykkedusj av hormonet oxytocin når man synger sammen med andre, eller når man hører på musikk. Man kan kjenne oppstemthet, og hormonet kan også dempe smerte. Man kan kjenne seg mer lykkelig rett og slett, fortalte stressforskeren som jobber ved et av verdens ledende medisinske universitet, Karolinska Institutet, i Stockholm.

Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg inviterte mandag til seminaret Musikkens virkning på kropp og sinn. Seminaret ble holdt ved Nord universitet i Levanger der over 200 personer kom for å lære mer om hva musikken gjør med hjernen og kroppen.

Man risikerer å få en lykkedusj av hormonet oxytocin når man synger sammen med andre, eller når man hører på musikk, ifølge stressforsker Thöres Theorell. Under seminaret måtte effektene å synge sammen også testes ut. Foto: Thomas Jergel
Man risikerer å få en lykkedusj av hormonet oxytocin når man synger sammen med andre, eller når man hører på musikk, ifølge stressforsker Thöres Theorell. Under seminaret måtte effektene å synge sammen også testes ut. Foto: Thomas Jergel

Pulsen kan styres av musikk

Nyere hjerneforskning viser at sang, musikk og andre kulturuttrykk virker direkte inn på kroppens fysiologi. Så stor fysiologisk virkning har musikken at pulsen kan påvirkes dersom man hører på musikk man har knyttet følelser til.

–          Studier viser at pulsen kan øke eller senke farten avhengig av hvilken musikk som spilles. Musikkopplevelsen og pulsen henger sammen med hvilke erfaringer og følelser man har til musikken som spilles eller sangen som synges. Studien viste at pulsen hos noen av deltakerne økte eller sank med 20 slag i minuttet da de hørte selvvalgt musikk som de hadde knyttet positive eller negative følelser til, sier Theorell.

Han fortalte også om en studie som så nærmere på kroppens reaksjoner når man hører musikk.

–  Mange har sikkert opplevd å få gåsehud når en spesiell sang blir spilt. I en studie så vi at i det gåsehuden kom så økte pulsen, svetten økte og hudtemperaturen gikk ned 0,7 grader på 40 sekunder, fortalte Theorell.

Stressforsker Thöres Theorell holdt innlegg om musikkens betydning for hukommelse, stressmestring og helse under seminaret «Musikkens virkning på kropp og sinn» i regi av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Thomas Jergel
Stressforsker Thöres Theorell holdt innlegg om musikkens betydning for hukommelse, stressmestring og helse under seminaret «Musikkens virkning på kropp og sinn» i regi av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Thomas Jergel

Kultur bra for befolkningen

Steinar Krokstad, professor og daglig leder ved HUNT forskningssenter, fortalte om musikk i samfunnsmedisin og folkehelsearbeid.

–          I sum plages vi av stressrelaterte helseplager i det moderne samfunnet. Det som plager store deler av befolkningen gjennom livet er psykiske helseplager og muskelrelaterte smerter, ofte kroniske smerter. Men hvordan påvirkes musikk og kulturaktivitet folkehelsa, spurte Krokstad.

Kunnskapsgrunnlaget er ikke like sterkt som på individnivå, men i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) ser det ut som at musikk og kulturaktiviteter har god helseeffekt ikke bare hos hver enkelt, men at dette også kan gi utslag på befolkningsnivå og dermed på folkehelsa.

–          Forskning viser at de som deltar i kulturaktiviteter opplever bedre helse, er mer tilfreds med livet og har litt lavere forekomst av angst, sa Krokstad.

Steinar Krokstad, daglig leder HUNT forskningssenter, NTNU, professor og lege, fortalte om musikk i samfunnsmedisin og folkehelsearbeid. Foto: Thomas Jergel
Steinar Krokstad, daglig leder HUNT forskningssenter, NTNU, professor og lege, fortalte om musikk i samfunnsmedisin og folkehelsearbeid. Foto: Thomas Jergel

 

Det var selvføgelig også plass til sang på seminaret "Musikkens virkning på kropp og sinn". Foto: Thomas Jergel
Det var selvføgelig også plass til sang på seminaret «Musikkens virkning på kropp og sinn». Foto: Thomas Jergel

Storsalen ved Nord universitet i Levanger var så godt som fullsatt under arrangementet. Foto: Thomas Jergel.Storsalen ved Nord universitet i Levanger var så godt som fullsatt under arrangementet. Foto: Thomas Jergel.

Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, ønsket velkommen. Foto: Thomas Jergel
Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, ønsket velkommen. Foto: Thomas Jergel
Arrangementet Musikkens virkning på kropp og sinn ble arrangert ved Nord universitet i Levanger. Arrangør var Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Thomas Jergel
Arrangementet Musikkens virkning på kropp og sinn ble arrangert ved Nord universitet i Levanger. Arrangør var Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Thomas Jergel

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Trøndelag Fylkeskommune

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.