Konferanse: Helsefremmende drama og teater

Av Marthe Haugdal | 25. oktober 2018

Under konferansen Helsefremmende drama og teater ved NTNU 25.oktober presenterte forskere og praktikere nybrottsarbeid i skjæringspunktet mellom scenekunst og psykisk helsearbeid. Foredragsholdere fra NTNU og nasjonale og internasjonale partnere åpnet for en tverrfaglig dialog for å sette teatervirksomhet på dagsorden i psykisk helsekontekst.

Dr. Emma Brodzinski, senior lecturer (dramaterapeut) ved Royal Holloway University of London, presenterte hvordan teater og drama kan brukes for å blant annet belyse de ulike menneskelige og økonomiske sidene ved kunstig befruktning, og hvordan teaterforestillinger kan hjelpe de menneskene som står midt opp prosessen med kunstig befruktning.

Kraftfullt dramaterapi med flyktningbarn

Dramaterapeut Hedda Sandvik ved RVTS Midt viste eksempler fra dramaterapi med flyktningbarn.

– Ved å bruke drama kan man aktivere hjernen til å få nye erfaringer som man har kontroll på. Det viktigste i terapi er å plante håp. Man kan miste sitt håp og sin identitet, men ved å erfare å være i rollen som superhelt kan man komme litt nærmere den man faktisk er. Selv om det bare er noen minutter i løpet av en uke er det veldig, veldig kraftfullt og det skaper endring. En “som om”-hendelse når barna spiller rollespill, som bare varer noen minutter, kan skape ekte følelser som skaper endring, fortalte Sandvik.

Dramaterapeut Hedda Sandvik, RVTS Midt
Dramaterapeut Hedda Sandvik, RVTS Midt

– Viktig å styrke forskning

Instituttleder Nanna Kayed, ved institutt for psykisk helse ved NTNU, var med på å åpne konferansen.

– Institutt for psykisk helse er opptatt av at vi skal være en pådriver for forskning og innovasjon. Vi er derfor glade for at konferansen i dag har som formål å styrke forskning på drama, teater og psykisk helse, og bidra til nye metoder i klinisk arbeid. Jeg håper dette bare er starten på et godt tverrfaglig samarbeid på dette området, for dette er viktig, sier

80 personer deltok på konferansen som NTNU og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg samarbeidet.

Wenche Torrissen (Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg), Wigdis Sæther (NTNU) og Ellen Foyn Bruun (NTNU)
Konferansen er et samarbeid mellom NTNU og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Fra venstre Wenche Torrissen (Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg), Wigdis Sæther (NTNU) og Ellen Foyn Bruun (NTNU)

 

Konferansen ble åpnet med sang og musikk fremført av Petter Andreas Jørgensen og Ole Tolstad
Konferansen ble åpnet med sang og musikk fremført av Petter Andreas Jørgensen og Ole Tolstad

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)