Hjernen trenger trening hele livet

Av Marthe Haugdal | 19. april 2018

– Bruk hjernen – hvis ikke mister du den, sier professor emeritus Gunnar Bjursell.

For så enkelt er det, ifølge professoren i molekylærbiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Han holdt sitt foredrag om kultur, hjerne, helse og læring da den nasjonale konferansen om dans, billedkunst og musikk som ressurs i eldreomsorg åpnet torsdag 19.april.

150 personer deltok på konferansen som diskuterer hvordan vi kan nå helse- og omsorgstjenestenes mål om å sikre den enkeltes mulighet til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse. Konferansen er et samarbeid mellom Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Verdighetsenteret.

Hjernen er lat

Gunnar Bjursell fortalte om viktigheten av å trene hjernen hele livet, også for eldre hjerner.

– Hjernen er som en muskel som blir slapp dersom man ikke trener den. Hjernen er i utgangspunktet lat, og den slapper av når den kan. Derfor må hjernen lære nye ting og utfordres hele livet for å fungere optimalt. Dette gjelder gammel som ung. Use it or lose it, sier Bjursell.

Han understreker viktigheten av å gjennom hele livet forsøke å lære seg noe nytt, men at denne nye lærdommen må oppleves som interessant og givende for å få denne ønskede effekten.

– Utfordre deg selv. Løser du kryssord, så husk å bytt til en annen type kryssordbok for å trene hjernen, tipser Bjursell.

Se programmet for konferansen Kunst, mestring og omsorg her

Gunnar Bjursell
– Use it or lose it, sier Gunnar Bjursell, professor emeritus, i molykærbiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm. – Bruk hjernen, ellers mister du den. Foto: Thor Brødreskift

Den kulturelle hjernen

Gunnar Bjursell hadde også foredrag om den kulturelle hjernen ved Litteraturhuset i Bergen onsdag 18.april. Se hele foredraget her

Der fortalte han at man ikke kan forstå menneskets evolusjon uten å ta hensyn til kulturen.

– Det er fantastisk hvilke biologiske effekter kulturen har. Den kan få oss til å gråte og le, og framkalle alle slags følelser. Forskningen sier at stress er en av årsakene til at det oppstår hjerte- og karsykdommer. Når vi også vet at kultur kan ha en avstressende effekt, skjønner vi betydningen kulturen kan ha. Når man hører på musikk man liker så hviler man bort stress. Etter en konsert med favorittmusikken din kan du derfor føle deg pigg igjen, selv om du følte deg slapp og sliten før konserten, sier han.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Trøndelag Fylkeskommune

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.