Hjernen trenger trening hele livet

Av Marthe Haugdal | 19. april 2018

– Bruk hjernen – hvis ikke mister du den, sier professor emeritus Gunnar Bjursell.

For så enkelt er det, ifølge professoren i molekylærbiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Han holdt sitt foredrag om kultur, hjerne, helse og læring da den nasjonale konferansen om dans, billedkunst og musikk som ressurs i eldreomsorg åpnet torsdag 19.april.

150 personer deltok på konferansen som diskuterer hvordan vi kan nå helse- og omsorgstjenestenes mål om å sikre den enkeltes mulighet til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse. Konferansen er et samarbeid mellom Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Verdighetsenteret.

Hjernen er lat

Gunnar Bjursell fortalte om viktigheten av å trene hjernen hele livet, også for eldre hjerner.

– Hjernen er som en muskel som blir slapp dersom man ikke trener den. Hjernen er i utgangspunktet lat, og den slapper av når den kan. Derfor må hjernen lære nye ting og utfordres hele livet for å fungere optimalt. Dette gjelder gammel som ung. Use it or lose it, sier Bjursell.

Han understreker viktigheten av å gjennom hele livet forsøke å lære seg noe nytt, men at denne nye lærdommen må oppleves som interessant og givende for å få denne ønskede effekten.

– Utfordre deg selv. Løser du kryssord, så husk å bytt til en annen type kryssordbok for å trene hjernen, tipser Bjursell.

Se programmet for konferansen Kunst, mestring og omsorg her

Gunnar Bjursell
– Use it or lose it, sier Gunnar Bjursell, professor emeritus, i molykærbiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm. – Bruk hjernen, ellers mister du den. Foto: Thor Brødreskift

Den kulturelle hjernen

Gunnar Bjursell hadde også foredrag om den kulturelle hjernen ved Litteraturhuset i Bergen onsdag 18.april. Se hele foredraget her

Der fortalte han at man ikke kan forstå menneskets evolusjon uten å ta hensyn til kulturen.

– Det er fantastisk hvilke biologiske effekter kulturen har. Den kan få oss til å gråte og le, og framkalle alle slags følelser. Forskningen sier at stress er en av årsakene til at det oppstår hjerte- og karsykdommer. Når vi også vet at kultur kan ha en avstressende effekt, skjønner vi betydningen kulturen kan ha. Når man hører på musikk man liker så hviler man bort stress. Etter en konsert med favorittmusikken din kan du derfor føle deg pigg igjen, selv om du følte deg slapp og sliten før konserten, sier han.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)