Klovneri gir gode sykehusøyeblikk

Av Marthe Haugdal | 4. april 2018

På Barne- og ungdomsposten ved Sykehuset Levanger bruker sykepleier Ahmed Rønning Radwan lek og moro for å lokke fram smilet i en tøff hverdag.

Ahmed er sykehusklovn ved sykehuset Levanger (Helse Nord-Trøndelag). Foto: Thomas Jergel
Sykepleier Ahmed Rønning Radwan er trivselskoordinator ved Sykehuset Levanger (Helse Nord-Trøndelag). Her har han tatt på seg klovnedrakt og viser trikset med en svevende pappkopp sammen med Johanna (4). Foto: Thomas Jergel

Ifølge Ahmed selv er han født som en klovn. Resten har han lært på YouTube.

I store klovnesko trasker han bortover gangen på avdelingen der giraffer og morsomme figurer pryder veggene. Han banker på døra til det ene værelset og går inn.

– Du må gratulere meg, Johanna. Jeg gifta meg i går… Se her, er ikke ringen min fin? spør han.

Johanna (4) er tilsynelatende glad for at sykepleieren i klovnedrakt kommer innom på besøk. Hun strekker seg mot den store ringen som sitter på fingeren hans. Men før hun kommer helt fram når vannstrålen fra ringen fireåringen, og treffer henne i ansiktet.

Johanna ser overrasket ut og begynner å le. Ahmed følger opp.

– Næmmen, hva var det? spør han overrasket.

En ny vannstråle plasseres rett på nesa på fireåringen. De ler godt sammen, og det ser ut som at de er glade for hverandres selskap denne formiddagen. For det er Johanna og Ahmed som har denne stunden sammen bare de to, og kan se ut som at sykehustilværelsen kjennes fjernere i noen minutter.

Mammaen til Johanna er også der, og heller ikke hun greier å holde latteren tilbake når vannstrålen fra ringen til slutt også treffer apparatene som står ved senga.

Trivselskoordinator og sykehusklovn Ahmed Rønning Radwan mener klovnestrekene også virker forebyggende. - Jeg håper de ikke kommer tilbake, men hvis de kommer tilbake skal de ikke være redde. Da skal de huske klovnen som en artig opplevelse. Foto: Thomas Jergel
Sykepleier Ahmed Rønning Radwan er også trivselskoordinator og sykehusklovn, mener klovnestrekene også virker forebyggende. – Jeg håper de ikke kommer tilbake, men hvis de kommer tilbake skal de ikke være redde. Da skal de huske klovnen som en artig opplevelse. Foto: Thomas Jergel

Det helhetlige mennesket

Ahmed Rønning Radwan har jobbet som sykepleier ved Sykehuset Levanger i sju år. I ti prosent av stillingen sin er han trivselskoordinator ved Barne- og ungdomsposten. Når han ikke har på klovnedrakt eller Mikke Mus- kostyme, arrangerer han konserter og annet i samarbeid med blant annet barnehager og skoler.

Som sykepleier er han opptatt av det helhetlige mennesket, og mener det er viktig og også tilfredsstille det kulturelle behovet mennesker har under et sykehusopphold, samtidig som det blir gitt medisinsk behandling.

– Vi må tørre å bruke kultur som et verktøy. Vi må tørre å prøve. Jeg ser at kultur bidrar positivt sammen med det medisinske. For eksempel er det godt for barna å vite at jeg også kan tøyse og lage ballonger i klovnedrakt de dagene jeg kommer i hvite arbeidsklær for å gi de medisiner, sier han.

Han mener klovnestrekene også kan virke forebyggende på andre måter.

– Jeg håper pasientene ikke kommer tilbake, men hvis de kommer tilbake skal de ikke være redde. Da skal de huske klovnen som en artig opplevelse, sier han.

Det blir mye tøys og tull ved barneavdelingen i Levanger. Alle er med på spillet, ifølge Ahmed. Foto: Thomas Jergel
Det blir mye tøys og tull ved Barne- og ungdomsposten ved Sykehuset Levanger. Alle er med på spillet, ifølge Ahmed. Foto: Thomas Jergel

En tøff hverdag

Som trivselskoordinator, klovn, Mikke Mus og julenisse, får han også fram smilene til kolleger og pårørende. Det blir mye tøys og tull, og alle er med på spillet, ifølge Ahmed selv.

– Jeg er ikke så veldig selvhøytidelig. Ved å glede ungene, de pårørende og kollegene mine gleder jeg også meg selv, og det gir meg så mye. Hverdagen på sykehuset er ganske tøff og dette er noe som gjør at jeg overlever. Jeg må gjøre noe som gjør andre glad, sier han.

Sykehusklovn ved Levanger sykehus, Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Thomas Jergel
Sykepleier Ahmed Rønning Radwan ved Sykehuset Levanger gleder også kollegaene sine. Foto: Thomas Jergel

Den flyvende pappkopp

Johanna har akkurat fått en ballong formet som et sverd. Fireåringen pirker borti klovnen som spontant ber om nåde. Johanna fniser.

Så er trylletrikset med en flyvende kopp neste post på programmet inne på rommet til fireåringen.

– Se her dere, nå skal vi trylle. Dette kan du, Johanna. Vil du vise besøket trylletrikset vårt? spør Ahmed. Hun nikker.

Pappkoppen plasseres i Johannas hender, og hun holder den godt. Sakte strekker hun ut fingrene som holder pappkoppen. På magisk vis blir koppen hengende i luften.

Mamma klapper. Ahmed klapper. Johanna gliser lurt.

Ahmed er sykehusklovn ved sykehuset Levanger (Helse Nord-Trøndelag). Foto: Thomas Jergel
Ahmed lager et sverd av ballongen og gir til Johanna (4). Foto: Thomas Jergel

Helseforebyggende å tørre å komme tilbake

Ute på gangen igjen tar Ahmed den store posen med ballonger under armen og gjør seg klar til å gå inn på et av de andre rommene.

– Det er godt å kunne tulle bort ting. Mange av barna synes ikke det er noe moro med sprøyter og medisiner, og da er det fint med ballonger og morsomheter. Jeg håper de ikke kommer tilbake, men hvis de kommer tilbake skal de ikke være redde. Da skal de huske klovnen som en artig opplevelse. Det er helseforebyggende for barn at de tør å komme tilbake, sier han.

Ivaretar viktige menneskelige aspekter

Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg mener at Ahmed i rollen som sykehusklovn med sine sprell og sin personlig kommunikasjon med pasientene ivaretar menneskelige aspekter som er viktige parallelt med medisinsk behandling.

– Alle mennesker trenger sansestimulering. Kommunikasjonen, gleden, tilstedeværelsen og de øyeblikkene som skapes mellom pasientene og Ahmed er sansestimulering av beste sort. Den ivaretar kognitive evner, uansett om man har en sykdom eller ikke. Forskning viser at når man for eksempel holder hverandre i hendene så øker produksjonen av hormonet oxytocin i kroppen. Da opplever vi økt velvære. Det kan også de ved barne- og ungdomsposten oppleve, sier Håpnes.

– Så dette er enn vinn-vinnsituasjon. Positivt både for den som gir og den som mottar omsorg, forteller han.

Helse Nord-Trøndelag HF er en del av partnerskapet til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Nord universitet, HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU) Levanger kommune og Trøndelag fylkeskommune er også i partnerskapet.

Sykehusklovn ved Levanger sykehus
Når Ahmed Rønning Radwan ikke har på klovnnedrakt er han sykepleier ved Barne- og ungdomsposten. Foto: Thomas Jergel

 

- Jeg må gjøre noe som gjør andre glad, sier Ahmed Rønning Radwan. Her er han skiftet fra klovnekostyme til Mikke Mus. Foto: Thomas Jergel
– Jeg må gjøre noe som gjør andre glad, sier Ahmed Rønning Radwan. Her er han skiftet fra klovnekostyme til Mikke Mus. Foto: Thomas Jergel

 

Live (8) hadde brukket armen. Sykehusklovnen tok turen innom for å se hvordan det gikk. Foto: Thomas Jergel
Live (8) med brukket arm. Sykepleier Ahmed tok turen innom for å ønske god bedring. Foto: Thomas Jergel
Ahmed Rønning Radwan er også Mikke Mus i tillegg til å være klovn og julenisse. Foto: Thomas Jergel
Ahmed Rønning Radwan er også Mikke Mus i tillegg til å være klovn og julenisse. Foto: Thomas Jergel

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Trøndelag Fylkeskommune

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.