Nå får eldre ved Levanger bo- og aktivitetssenter møte de aller yngste. Det ser ut til å gjøre godt for alle involverte.
En mørk lugg dukker opp fra barnevogna ved Levanger bo- og aktivitetssenter. Oskar (8 mnd.) har akkurat våkna. Nå skal han og mamma Jeanette Fossmo besøke dagtilbudet og være sammen med de eldre damene som akkurat er ferdig med den første kaffekoppen denne formiddagen.
Med seg har de Magne Olái (10 mnd.) og mamma Mona Kleven. Aktivitørene Kari Viken og Hanne Aas Stenhaugmo ønsker babyer og mammaer velkommen og viser hvor de kan parkere barnevognene.
En av de eldre damene stopper opp i det hun skal passere de nyankomne gjestene. Hun trekker pusten og smiler mot han som akkurat har våkna. To par øyne møtes. Ærendet må vente.
– Jeg har stelt sånne som deg hele livet jeg, forteller hun, og strekker ut armene mot Oskar.
Hun snur seg mot aktivitørene og forteller at hun jobbet med for tidlig fødte barn på sykehuset i sin aktive yrkeskarriere. Hun har åpenbart ikke glemt gamle kunster.
Ringte frivillighetssentralen
Jeanette Fossmo ønsket å gjøre noe for andre i tillegg til å være sammen med Oskar i foreldrepermisjonen. Hun leste om konseptet “Besøksbaby” i en nettavis og kontaktet Levanger frivillighetssentral i håp om at det også var slike muligheter i nærmiljøet i Levanger kommune.
Og som sagt så gjort. Det gikk ikke mange dagene før aktivitørene Viken og Aas Stenhaugmo ved Levanger bo- og aktivitetssenter hadde takket ja til å legge til rette for at babyer kan komme på besøk til de eldre ved dagtilbudet.
Gjenskaper minner fra eget liv
Selv om aktivitørene i Levanger akkurat har begynt med besøksbaby, ser de allerede at dette er positivt for de som besøker dagsenteret, men også for egen arbeidshverdag.
– Når babyene kommer på besøk gjenskapes minner fra eget liv. De eldre erindrer egne opplevelser og skravla begynner å gå, forteller Kari Viken, aktivitør ved Levanger Bo- og aktivitetssenter.
– Så gir det også oss aktivitørene en ekstra glede, sier Hanne Aas Stenhaugmo.
– Artig for alle
Magne Olái (10 mnd.) vifter med armene og tar tak i hånda til Lovise som sitter godt i en grønn godstol. 90 år skiller de to. Likevel er kontakten umiddelbar.
Det er godt at mamma Mona Kleven holder seg i nærheten, selv om Magne Olái mesteparten av tida har full oppmerksomhet på Lovises tøyseprat. 90-åringen kiler magen hans med den ene hånden. Han krymper sammen og ler.
– Det er artig for alle, og jeg tror alle sammen her har godt av det også, sier mamma Mona Kleven.
Sansestimulering kan bidra til å forsinke utviklingen av demenssykdom
Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg mener konseptet besøksbaby er viktig for sansestimuleringen mennesker trenger, og at det kan ha ringvirkninger langt utover det at det er hyggelig å møtes.
– I kommunikasjonen mellom menneskene på babybesøket kan vi observere blikk-kontakt, glede, nynning, sang og latter, og vi ser betydningen dette har for alle involverte. Dette er en flott form av sansestimulering som er viktig for å ivareta kognitive evner, uansett om man har en sykdom eller ikke.
– Sansestimulering er næring til hjernen. Forskning viser at systematisk sansestimulering kan bidra til å forsinke utviklingen av demenssykdom, sier Håpnes.
Levanger kommune er en del av partnerskapet til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Nord universitet, HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU) , Helse Nord-Trøndelag HF, Trøndelag fylkeskommune er også i partnerskapet.