Oskar (8 mnd.) er besøksbaby

Av Marthe Haugdal | 22. mars 2018

Nå får eldre ved Levanger bo- og aktivitetssenter møte de aller yngste. Det ser ut til å gjøre godt for alle involverte.

Besøksbaby Levanger bo- og aktivitetssenter. Foto: Thomas Jergel
Oskar (8.mnd) er på besøk på dagtilbudet ved Levanger bo- og aktivitetssenter. Foto: Thomas Jergel

En mørk lugg dukker opp fra barnevogna ved Levanger bo- og aktivitetssenter. Oskar (8 mnd.) har akkurat våkna. Nå skal han og mamma Jeanette Fossmo besøke dagtilbudet og være sammen med de eldre damene som akkurat er ferdig med den første kaffekoppen denne formiddagen.

Med seg har de Magne Olái (10 mnd.) og mamma Mona Kleven. Aktivitørene Kari Viken og Hanne Aas Stenhaugmo ønsker babyer og mammaer velkommen og viser hvor de kan parkere barnevognene.

En av de eldre damene stopper opp i det hun skal passere de nyankomne gjestene. Hun trekker pusten og smiler mot han som akkurat har våkna. To par øyne møtes. Ærendet må vente.

– Jeg har stelt sånne som deg hele livet jeg, forteller hun, og strekker ut armene mot Oskar.

Hun snur seg mot aktivitørene og forteller at hun jobbet med for tidlig fødte barn på sykehuset i sin aktive yrkeskarriere. Hun har åpenbart ikke glemt gamle kunster.

Ringte frivillighetssentralen

Jeanette Fossmo ønsket å gjøre noe for andre i tillegg til å være sammen med Oskar i foreldrepermisjonen. Hun leste om konseptet «Besøksbaby» i en nettavis og kontaktet Levanger frivillighetssentral i håp om at det også var slike muligheter i nærmiljøet i Levanger kommune.

Og som sagt så gjort. Det gikk ikke mange dagene før aktivitørene Viken og Aas Stenhaugmo ved Levanger bo- og aktivitetssenter hadde takket ja til å legge til rette for at babyer kan komme på besøk til de eldre ved dagtilbudet.

Besøksbaby ved Levanger bo- og aktivitetssenter. Foto: Thomas Jergel/Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg
Tonen er lett når Henny møter Oskar (8 mnd.) denne formiddagen. Foto: Thomas Jergel

Gjenskaper minner fra eget liv

Selv om aktivitørene i Levanger akkurat har begynt med besøksbaby, ser de allerede at dette er positivt for de som besøker dagsenteret, men også for egen arbeidshverdag.

– Når babyene kommer på besøk gjenskapes minner fra eget liv. De eldre erindrer egne opplevelser og skravla begynner å gå, forteller Kari Viken, aktivitør ved Levanger Bo- og aktivitetssenter.

– Så gir det også oss aktivitørene en ekstra glede, sier Hanne Aas Stenhaugmo.

– Artig for alle

Magne Olái (10 mnd.) vifter med armene og tar tak i hånda til Lovise som sitter godt i en grønn godstol. 90 år skiller de to. Likevel er kontakten umiddelbar.

Det er godt at mamma Mona Kleven holder seg i nærheten, selv om Magne Olái mesteparten av tida har full oppmerksomhet på Lovises tøyseprat. 90-åringen kiler magen hans med den ene hånden. Han krymper sammen og ler.

– Det er artig for alle, og jeg tror alle sammen her har godt av det også, sier mamma Mona Kleven.

besøksbaby levanger Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. foto:Thomas Jergel
Lovise (90) møter Magne Olái (10 mnd.) og mamma Mona Kleven. Aktivitørene Kari Viken (t.v) og Hanne Aas Stenhaugmo i bakgrunnen. De har akkurat begynt med besøksbaby, men ser allerede at det er positivt for de som besøker dagsenteret, men også for egen arbeidshverdag. Foto: Thomas Jergel

Sansestimulering kan bidra til å forsinke utviklingen av demenssykdom

Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg mener konseptet besøksbaby er viktig for sansestimuleringen mennesker trenger, og at det kan ha ringvirkninger langt utover det at det er hyggelig å møtes.

– I kommunikasjonen mellom menneskene på babybesøket kan vi observere blikk-kontakt, glede, nynning, sang og latter, og vi ser betydningen dette har for alle involverte. Dette er en flott form av sansestimulering som er viktig for å ivareta kognitive evner, uansett om man har en sykdom eller ikke.

– Sansestimulering er næring til hjernen. Forskning viser at systematisk sansestimulering kan bidra til å forsinke utviklingen av demenssykdom, sier Håpnes.

Levanger kommune er en del av partnerskapet til Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Nord universitet, HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU) , Helse Nord-Trøndelag HF, Trøndelag fylkeskommune er også i partnerskapet.

 

– Det er givende å gjøre noe for andre mens man er hjemme i permisjon, sier Jeanette Fossmo. Hun besøker dagtilbudet ved Levanger bo- og aktivitetssenter sammen med sønnen Oskar (8 mnd.). Foto: Thomas Jergel
besøksbaby levanger Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg mener konseptet
Besøksbaby er viktig for sansestimuleringen mennesker trenger, og at det kan ha ringvirkninger langt utover det at det er hyggelig å møtes, ifølge Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Thomas Jergel

 

 

 

 

 

 

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Trøndelag Fylkeskommune

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.