Gode takter for parkinsonpasienter

Av Alexandra Dahlen | 25. april 2016

– Ro, ro, ro din båt, synger en gruppe treningskledte mennesker mens de gynger fram og tilbake. Øvelsen inngår i et treningsprogram utviklet spesielt for personer med parkinsondiagnose.

Klokka nærmer seg 10 i en gymsal i Levanger sentrum og lokalet er fullt av treningslystne. Det hilses og sparkes ball om hverandre mens minuttene går til timen skal starte. Dette er en gjeng som kjenner hverandre godt – og det er èn av suksessfaktorene til denne treningstimen. Det sosiale er høyt verdsatt.

I fem år har parkinsonpasienter i Levanger og omegn vært samlet her på torsdager for å gjennomføre et treningsprogram utviklet av overlege Audun Myskja. Underveis har de gjennomgått ulike tester.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Musikkpedagog Bente Steensgaard leder gruppa i stemmetrening.
Musikkpedagog Bente Steensgaard leder gruppa i stemmetrening.

Rytme og flyt

Kan vi finne treningsformer som adresserer utfordringene til Parkinsondiagnosen mer spesifikt? Hvilket behov for trening har personer med Parkinson i ulike stadier av sykdomsutviklingen? Dette er noen av spørsmålene Myskja søker svar på gjennom dette treningsprosjektet som avsluttes våren 2016.

Stikkord for gruppetreningen som prøves ut i Levanger er rytme, flyt og sammensatte bevegelser.  I løpet av en treningstime har alle ledd fått sin dose oppmerksomhet og det samme gjelder for stemmen og pusten. Det forteller fysioterapeut Magreet Hartmann som sammen med fysioterapeut Guro Schei Johansen og musikkpedagog Bente Steensgaard, leder treningene.

Basert på lang erfaring

Når Steensgaard får med seg gruppa på «Ro, ro, ro din båt», er det med fokus på rytme, stemme, pust og bevissthet på det de gjør her og nå.

– Kjenn avstanden mellom bena når dere står slik, oppfordrer Steensgaard mens de vugger i takt.

Sanger og øvelser er nøye utvalgt. Treningskonseptet er utviklet av Audun Myskja som har mange års erfaring med hva som er problemet og hva som fungerer for personer med Parkinsons sykdom. Øvelsene som er valgt er basert på hans erfaringer og tilpasninger er gjort i dialog med deltakerne.

Relevant trening

Svein Snekkvik fikk diagnosen Parkinson i 2010 og ble med i denne treningsgruppa like etter.

– Dette er veldig relevante øvelser for oss med Parkinson, mener Snekkvik. Han har vært med på testing siden prosjektet startet i 2011. Snekkvik er fysisk aktiv gjennom ulike treningsformer opptil 4 ganger i uka og bruker parkinsontreningene som en del av en bra helhet.

Vil du vite parkinsonprosjektet og foreløpige resultater, se Parkinsonposten nr.3/2015 her:  https://www.parkinson.no/sfiles/72/74/3/file/parkinsonposten-03-2015.pdf

KORT OM PARKINSONPROSJEKTET:

  • Finansiert og administrert av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
  • Faglig ansvarlig: Overlege Audun Myskja
  • Gjennomførst av Kompetansesenteret i samarbeid med Levanger kommune.
  • Varighet: 2011-2016
  • Fysiske tester er gjennomført av Gro Hege Ludvigsen i samarbeid med Audun Myskja

Ønsker du mer informasjon om parkinson, gå til www.parkinson.no

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)