– Dans deg mer levende

Av Marthe Haugdal | 16. oktober 2015

Værnes: – Våg å bruk rytmen din og dans deg mer levende, var oppfordringen til professor Gunn Engelsrud fra Norges idrettshøgskole.

Dansens muligheter for å bedre liv og helse for utsatte grupper var temaet da Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Trondheim kommune denne uken arrangerte nasjonal konferanse på Værnes.

Blant bidragsyterne var professor Gunn Engelsrud fra Norges idrettshøgskole.

– Alle er født med en rytme og med bevegelser. Vi må tørre å bruke de gjennom livet. Det å danse skaper deltakelse og glede. Alle kan danse og alle er uttrykkende kropper, helt fra vi tar vårt første åndedrag. Kroppen er den viktigste kontaktflaten mellom dere og andre. Derfor må vi tørre å danse oss mer levende, sa professor Gunn Engelsrud fra Norges idrettshøgskole.

Dansekunstner Lisa Nøttseter holdt en presentasjon om bruk av dans i møte med demente.
Dansekunstner Lisa Nøttseter holdt en presentasjon om bruk av dans i møte med demente.

Dans for bedre helse

Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, er glad for å for første gang kunne arrangere et seminar om betydningen dans kan ha for liv og helse.

– Vi ønsker å øke oppmerksomheten om bruk av dans og rytmisk trening som virkemiddel for å bedre livskvalitet og helse, spesielt for personer i omsorg som har demens eller fysiske utfordringer. Vi ønsker å gi blant annet helsearbeidere verktøy som kan brukes i den daglige omsorgen, sier Håpnes.

Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (f.v.), professor Gunn Engelsrud fra Norges idrettshøgskole og professor Sverre Krüger ved NTNU.
Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (f.v.), professor Gunn Engelsrud fra Norges idrettshøgskole og professor Sverre Krüger ved NTNU.

Nye, friske hjerneceller fødes

Ifølge professor Sverre Krüger ved NTNU, viser forskning at estetikk, dans, bevegelse og lek er uhyre viktig for menneskenes nevrologiske funksjoner.

– Forskerne har sett at dans, kunst, form og farger er viktig for hjernen. Dans er godt blant annet godt for det nevrologiske. Dansen gjør faktisk at hjernen vår skaper nye og friske hjerneceller, sa professor Sverre Krüger ved NTNU.

Omfattende forskning viser at sang, musikk, dans, rytmisk trening og andre tiltak fra kulturfeltet som benyttes i pleie- og omsorg, virker positivt på behandling, livskvalitet og medikamentbruk hos pasienter med for eksempel demens eller Parkinson. Aktiv deltakelse i kulturaktiviteter har få bivirkninger, kan forsinke utviklingen av demens, redusere stress og lindre smerter. Dette mobiliserer egne ressurser hos den som mottar omsorg, og kan gi viktige bidrag til helsesektoren.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Trøndelag Fylkeskommune

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.