Møter hele mennesket med musikk

AktueltMånedens innlegg

Av Marthe Haugdal | 28. oktober 2022

Miljøterapeut Charlotte Stav bruker musikk på jobb i hjemmetjenesten i Melhus kommune.

Charlotte er også fagveileder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling. Der deler hun kunnskap og erfaringer med kursdeltakerne som lærer hvordan miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse kan benyttes i helsesektoren.

Ble selv pårørende
Charlotte fikk ved erfaring som pårørende se hvilken effekt musikk kunne ha på mennesker med demensdiagnose.

–Min pappa fikk demensdiagnosen da han var 59 år, og jeg 17 år. Det var et tøft møte med sykdommen, men det som fungerte var musikken. Han kunne for eksempel finne på å åpne bildøra mens bilen var i fart, men om hørte vi på musikk oppstod det aldri slike farlige situasjoner og kjøreturen gikk som en drøm. Samme erfaring fikk jeg da jeg skulle klippe håret hans. Med musikk som han likte gikk hårklippen fra å være en nærmest umulig oppgave til å bli en koselig stund for oss begge, forteller hun.

Disse opplevelsene gjorde sterkt inntrykk på Charlotte, som virkelig opplevde kraften musikk hadde på en person med demens på nært hold. Hun observerte også at en ikke spesielt musikkinteressert far uoppfordret begynte å synge mye, og skjønte at det hadde en sammenheng med eksponering av musikk.

–Opplevelsene med pappa og musikken var så heftige, at jeg var nødt til å finne ut mer om sammenhengen mellom musikk og demens. Det ledet meg til kurs i Musikkbasert miljøbehandling, hvor jeg fant alle svarene på de spørsmålene jeg hadde. I løpet av kurset ble det klart for meg at jeg ville inn i helsesektoren for å jobbe med musikk. Jeg var så imponert over hvordan musikken virker på de med for eksempel en demensdiagnose. Heldigvis tok Melhus kommune sjansen på meg som egentlig er musikklærer som miljøterapeut, og her har jeg vært siden, forteller Charlotte.

Miljøterapeut Charlotte Stav bruker musikk på jobb i hjemmetjenesten i Melhus kommune.
Miljøterapeut Charlotte Stav bruker musikk på jobb i hjemmetjenesten i Melhus kommune.

Magiske øyeblikk
I jobben som miljøterapeut er Charlotte på besøk i hjemmene til noen av brukerne. Der oppstår det av og til noen små magiske øyeblikk når favorittmusikken spilles av, nynnes eller synges.

–Jeg har akkurat startet med musikktiltak hos en mann som har store smerter, og på toppen av flere plager har fått en demensdiagnose. Han elsker å synge, viser det seg, selv om han ikke har vært spesielt musikkinteressert som voksen. Etter å ha kartlagt musikksmaken hans er det barnesanger og norske viser som står høyt i kurs hos han. Han stråler når vi synger og hører musikk sammen. Dette blir også en avlastning for kona, som kan få gjort andre ting uten å ha dårlig samvittighet for at han sitter hjemme alene, forteller Charlotte.

Bli med på webinar om minner og demens.

Dusjing til musikk
Charlotte husker også en episode der hun en stund hadde brukt musikk som miljøbehandling hjemme hos en mann i Melhus. En av hennes kollegaer kom på hjemmebesøk hos denne mannen for å hjelpe han å stelle seg like etter et av Charlottes besøk.

–Min kollega fortalte at hun først trodde at mannen hadde besøk enda, fordi han satt inni stua og sang. Det hadde hun aldri tidligere hørt vedkommende gjøre. Han var blid og glad og ble villig med på stellerutinen. Min kollega fortalte meg at hun aldri før har sunget på jobb, men at hun bare måtte synge sammen med denne mannen som sang av full hals mens han dusjet. Hun husket ikke engang teksten, men fikk hjelp av mannen. Hun sa det var som å møte et helt annet menneske, smiler Charlotte.

Charlotte Stav opplever at de som er på kurs i Musikkbasert miljøbehandling oppdager at man ikke må ha musikkompetanse for å benytte seg av verktøyene.
Charlotte Stav opplever at de som er på kurs i Musikkbasert miljøbehandling oppdager at man ikke må ha musikkompetanse for å benytte seg av verktøyene.

Hjelper helsearbeidere
Charlotte ble så bergtatt av musikkens kraft at hun etter hvert også ble veileder i Musikkbasert miljøbehandling. Hun tror at kursdeltakere stort sett opplever at det å bruke musikk som et verktøy gjør arbeidsdagen lettere og bedre.

–Men dette er jo lett, pleier de å si etter å ha testet MMB på jobben etter kurs, ler Charlotte.

–De oppdager at man ikke må ha musikkompetanse for å benytte seg av verktøyene i MMB. Mange synes det er skummelt eller rart å bruke sin egen sangstemme, men kommer man over det hinderet er det så mye å vinne på det. Vil man ikke synge eller nynne bruker man innspilt musikk. Gang på gang har jeg sett ansatte lyse opp når de ser effekten av musikktiltakene de tar i bruk. Det er så utrolig fint å se at verktøyene skaper bedre hverdager både for brukerne og de ansatte, sier hun.

Kartlegger musikksmak
En stor del av MMB-metoden består av å kartlegge musikksmaken til brukeren. Først da kan man se effekt av miljøbehandlingen.

–Det er når musikken virkelig treffer at man blir “bitt av basillen”. Er man flere sammen om å bruke musikk i arbeidet, og har ledelsen i ryggen, ser vi at de ansatte lykkes best. Det trengs absolutt ingen forkunnskap om musikk eller sang, for med kursing lærer de ansatte hvordan de skal finne ut hva som passer for deres arbeidsplass og deres brukere. MMB har nærmest uendelige muligheter for tilpasninger, og veien blir til mens man går. Det er bare å stå på, og bruke verktøyene og tiltakene over tid, råder Charlotte.

Har du lyst til å lære Musikkbasert miljøbehandling? Ta kontakt med oss på post@kulturoghelse.no.

Marit Stranden, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Charlotte Stav på Folkehelsekonferansen i Hamar tidligere i oktober.
Marit Stranden, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Charlotte Stav på Folkehelsekonferansen i Hamar tidligere i oktober.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)