
Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (etablert 1. juli 2014) er organisert som et partnerskap. Vi bidrar til at det utvikles og benyttes kulturelle virkemidler systematisk på helse- og omsorgsfeltet for bedre å kunne møte framtidas utfordringer. Kompetansesenteret skal bidra til økt rekruttering gjennom mer verdighet i omsorgstjenesten, god ressursbruk og økt interesse og status for omsorgsyrkene. Kompetansesenteret skal knytte sammen forskning, utdanning og praksis, og samarbeid med andre relevante kompetansemiljøer og frivillig sektor.
Kompetansesenteret er et partnerskap mellom:
• HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU)
• Helse Nord-Trøndelag HF
• Levanger kommune
• Nord universitet
• Trøndelag fylkeskommune
Senteret finansieres via Statsbudsjettet som et tiltak i Kompetanseløft 2025 til Nord Universitet på vegne av partnerskapet (Helsedepartementet, kap. 761, post 79). Rektor har lagt senteret til Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved campus Røstad i Levanger.
Helsedirektoratet gir mål for tilskuddet og kriterier for måloppnåelse. Senteret skal i samarbeid med sentrale fag- og forskningsmiljø bidra til utvikling og spredning av miljøbehandling og ivareta samspillet mellom forskning, utdanning og praksis.
Primærmålgruppen er ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Sekundærmålgruppen er brukerne av helse- og omsorgstjenester.
I tillegg gis det tilskudd til:
- Utvikling av systematiske kunst- og kulturtiltak som fremmer helse og livskvalitet hos brukere av helse- og omsorgstjenester
- Integrert bruk av musikk, sang, dans og andre miljøbehandlingsmetoder
I tillegg har senteret tiltaket «Miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang» som også inngår i Kompetanseløft 2025; strategiområde 1: Rekruttere, beholde og utvikle personell. Musikkbasert miljøbehandling er inne i sin andre anbudsrunde for Helsedirektoratet (2021-2025). Vi tilbyr tre typer kurs for helse- og omsorgsfeltet i miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse.
Kompetansesenteret er forankret i politiske meldinger og strategier
- Kompetanseløft 2025. Handlingsplan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling
- St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn
- St.15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre.
- Meld St. 29 (2012–2013) Morgendagens omsorg
Årsrapporter
Nyhetsbrev
Samarbeid og medlemskap
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg samarbeider med ulike fag- og forskningsmiljø lokalt, nasjonalt og nordisk. Vi er også medlem i flere organisasjoner og nettverk.
Besøksadresse:
Nord universitet, Campus Røstad, 7600 Levanger
Kompetansesenteret i media
Onsdag arrangerte Steinkjer bibliotek i samarbeid med flere aktører et webinar om kultur og helse. Biblioteket skal nemlig være samarbeidspartner for helse- og omsorgsektoren.
Det skriver Steinkjer24 om arrangementet av Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, Steinkjer bibliotek og Trøndelag fylkesbibliotek.
Gjøsvika sykehjem har siden 2019 gitt ansatte muligheten til å delta på kurs i musikkbasert miljøbehandling (MMB). Opplæringen gir kompetanse i bruk av musikk for å øke livskvalitet, mestring og egenverd for pasienter og brukere. Med støtte fra Røros og Holtålen demensforening er det kjøpt inn smarttelefoner, høyttalere og øretelefoner som brukes i miljøbehandlingen, skriver Røros kommune på sin hjemmeside.
Les mer »2 av 3 trøndere besøker eller deltar i kulturlivet flere ganger i uka, og forbedrer helsa samtidig. Men variasjonen mellom kommunene er store.
Kommunene Røros, Holtålen, Tydal, Selbu, Stjørdal, Levanger, Inderøy og Høylandet ser ut til å ha de mest aktive og engasjerte innbyggerne innen kulturaktiviteter. Her oppgir over 70 prosent at de besøker eller deltar aktivt i kulturaktivitet minst to ganger i uka.
– Vi vet at kulturdeltakelse har en positiv betydning for helsa. Å ha en aktive og engasjerte innbyggere innen kulturlivet, vil kunne bidra til å bedre folkehelsa i kommunen, sier forsker Vegar Rangul ved HUNT og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Denne rapporten fikk god omtale i pressen:
Nea Radio: Røros, Holtålen, Tydal, Selbu er blant de aller mest aktive i hele Trøndelag
Fjell-Ljom: Røros og Holtålen på topp i helseundersøkelsen: – Kulturaktivitet forbedrer helsa (Papiravisa)
Ytringen: Ytternamdalingene elsker å gå tur! (Papiravisa)
Inderøyningen: Inderøyningene mest kulturelle i Trøndelag – det forbedrer helsa
Bladet: Trivsel og kultur forlenger livet (Papiravisa)
Bladet: Stjørdalinger er blant de beste på å benytte kulturtilbud: – Det gir enormt mye glede
Adressa: Ny Hunt-undersøkelse: Vi blir friskere av å gå på kunstutstilling
Steinkjer24: Steinkjerbyggen er mindre kulturell enn folk i nærkommunene – men på et felt skiller den seg ut
Forskning.no: Kulturelle trøndere forbedrer helsa
Innherred: Ny Hunt-undersøkelse: – Dette blir vi friskere av
Les mer »Arrangementet Still hjerne dumme spørsmål er en del av Forskningsdagene 2020.
Lurer du på hvordan din egen hjerne fungerer? Gjennom et forskerpanel spesialisert på hjernen setter vi av en kveld viet til menneskets viktigste organ. Velkommen til en opplysende, kunnskapsrik og lettbeint prat – alt basert på dine spørsmål.
Forskerpanelet består av Jon Tormod R. Nordland, psykologspesialist, Helse Nord- Trøndelag (f.v.), Håvard Skjellegrind, spesialist i allmennmedisin og prosjektleder for HUNT 70+, og Odd S. Håpnes, daglig leder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Avisa Innherred, Trønder-Avisa og Forskning.no har lagd forhåndssak om arrangementet.
Les mer »For første gang i Norge er det publisert en studie som viser at kulturdeltagelse, både som tilhører og som aktiv deltager, påvirker dødelighet blant nordmenn. Denne saken ble omtalt i flere medier.
NRK Trøndelag (radio) 22.04.20
Trønder-Avisa (papirutgave) 22.04.20 og nettutgave 24.04.20
Les mer »



