Töres Theorell

Av Alexandra Dahlen | 15. oktober 2024

Bilde av Töres Theorell. Han har kort, grått hår, briller og en rutete skjorte. Han står foran en blomstret vegg.Töres Theorell er pensjonert professor ved Stockholm universitet, men er fortsatt aktiv i flere prosjekter ved instituttet, spesielt de som er basert på den epidemiologiske databasen SLOSH.

De siste årene har han etablert et samarbeid med Fredrik Ullén, professor i nevrobiologi ved Karolinska Institutet. Et stort prosjekt innenfor dette samarbeidet er studien av musikalitet og hvordan dette kan relateres til emosjonell kompetanse og dens motsetning, alexitymi, samt til psykososiale faktorer.

Theorell har deltatt i publiseringen av mer enn 450 originale vitenskapelige artikler i fagfellevurderte tidsskrifter, og han har også vært redaktør for lærebøker. Blant hans mest suksessrike bøker er Karasek RA og Theorell T Healthy Work (Basic Books) 1990, Theorell T Psychological health effects of musical experiences (Springer) 2014, og Romanowska J, Nyberg A og Theorell T Developing leadership and employee health through the arts (Springer) 2016.

I sitt innlegg vil han diskutere hvordan deltakelse i kulturaktiviteter i samfunnet kan påvirke dødelighet og sykelighet i befolkningen, med utgangspunkt i HUNT og med blikk mot moderne studier av genetikk, epigenetikk og hjernemorfologi.

 

Jubileumsseminar:

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)