Gjør teater tilgjengelig for flere

Av Marthe Haugdal | 26. januar 2021

Gjennom tilbudet Relæxt teater, gjør Hålogaland teater (HT) teater mer tilgjengelig for mennesker med behov for tilrettelegging. Konseptet tilbyr teaterforestillinger i en mer forutsigbar, avslappet og tilpasset form enn vanlig teater.

Nå skal en gruppe forskere kartlegge og formidle erfaringene som ansatte ved Hålogaland teater, barn og unge med behov for tilrettelegging og deres omsorgspersoner har med denne typen forestillinger. På denne måten kan teateropplevelsen for barn og unge med behov for tilrettelegging bli så god som mulig, skriver UiT.

Prosjektleder for forskningen, professor Anita Salamonsen og instituttleder Per Håkan Brøndbo (RKBU Nord) har fått med seg professor i drama og teater, Wenche Torrissen (Høgskulen i Volda og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg) på dette tverrfaglige samarbeidet.

Britisk teaterkonsept

Relaxed Performance er utviklet i Storbritannia. Ifølge professor Wenche Torrissen går konseptet ut på å skape en helhetlig teateropplevelse som er tilpasset til de menneskene som trenger en lettere og ledigere atmosfære når de skal på teater.

– Vanligvis er disse forestillingene tilpasset mennesker som har lærevansker, autisme og andre sensoriske utfordringer, men målet er å sikre kulturelle rettigheter for alle. Dette gjøres gjennom tradisjonell, fysisk tilrettelegging, men fremfor alt gjennom tilpasning av lyd og lys, tilrettelagt informasjon i forkant og under forestillingene og legge vekt på å skape et tillatende og inkluderende miljø rundt forestillingene. Målet er å gjøre teateropplevelsen tilgjengelig, forutsigbar og god, også for personer som har behov for tilrettelegging, sier Torrissen til Uit.no.

Forskergruppen f.v. Prosjektleder, professor Anita Salamonsen, professor Wenche Torrissen institutt, foto: Frank Hansen, UiT

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)