
Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (etablert 1. juli 2014) er organisert som et partnerskap. Vi bidrar til at det utvikles og benyttes kulturelle virkemidler systematisk på helse- og omsorgsfeltet for bedre å kunne møte framtidas utfordringer. Kompetansesenteret skal bidra til økt rekruttering gjennom mer verdighet i omsorgstjenesten, god ressursbruk og økt interesse og status for omsorgsyrkene. Kompetansesenteret skal knytte sammen forskning, utdanning og praksis, og samarbeid med andre relevante kompetansemiljøer og frivillig sektor.
Kompetansesenteret er et partnerskap mellom:
• HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU)
• Helse Nord-Trøndelag HF
• Levanger kommune
• Nord universitet
• Trøndelag fylkeskommune
Senteret finansieres via Statsbudsjettet som et tiltak i Kompetanseløft 2025 til Nord Universitet på vegne av partnerskapet (Helsedepartementet, kap. 761, post 79). Rektor har lagt senteret til Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved campus Røstad i Levanger.
Helsedirektoratet gir mål for tilskuddet og kriterier for måloppnåelse. Senteret skal i samarbeid med sentrale fag- og forskningsmiljø bidra til utvikling og spredning av miljøbehandling og ivareta samspillet mellom forskning, utdanning og praksis.
Primærmålgruppen er ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Sekundærmålgruppen er brukerne av helse- og omsorgstjenester.
I tillegg gis det tilskudd til:
- Utvikling av systematiske kunst- og kulturtiltak som fremmer helse og livskvalitet hos brukere av helse- og omsorgstjenester
- Integrert bruk av musikk, sang, dans og andre miljøbehandlingsmetoder
I tillegg har senteret tiltaket «Miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang» som også inngår i Kompetanseløft 2025; strategiområde 1: Rekruttere, beholde og utvikle personell. Musikkbasert miljøbehandling er inne i sin andre anbudsrunde for Helsedirektoratet (2021-2025). Vi tilbyr tre typer kurs for helse- og omsorgsfeltet i miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse.
Kompetansesenteret er forankret i politiske meldinger og strategier
- Kompetanseløft 2025. Handlingsplan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling
- St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn
- St.15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre.
- Meld St. 29 (2012–2013) Morgendagens omsorg
Årsrapporter
Nyhetsbrev
Samarbeid og medlemskap
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg samarbeider med ulike fag- og forskningsmiljø lokalt, nasjonalt og nordisk. Vi er også medlem i flere organisasjoner og nettverk.
Besøksadresse:
Nord universitet, Campus Røstad, 7600 Levanger
Kompetansesenteret i media
Det er oppskriften på et godt og langt liv, sier Gunnar Bjursell ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Det skriver Fagforbundet i sin omtale av konferansen Kunst, mestring og omsorg, et samarbeid mellom Verdighetssenteret og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
150 personer deltok på konferansen som diskuterer hvordan vi kan nå helse- og omsorgstjenestenes mål om å sikre den enkeltes mulighet til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse.
Se programmet for konferansen Kunst, mestring og omsorg her
World Health Organization (WHO) sitt nettverk for aldersvennlige byer og tettsteder har publisert artikkelen om Oskar (8 mnd.) som er besøksbaby ved Levanger bo- og aktivitetssenter.
Den opprinnelige artikkelen kan du lese her.
Les mer »
“Oscar har startet karrieren tidlig. Som besøksbaby knytter han bånd mellom gammel og ung – og bremser demensutvikling.(…)”
Om konseptet besøksbaby ved Levanger bo- og aktivitetssenter i Dagbladet Pluss og Dagbladet Magasinet 12.mai 2018.
Baby bremser demensutvikling
(…) Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg forteller at besøksbaby er en verdifull stund mellom mennesker;
- I stortingsmeldingen står det at hele lokalsamfunnets samlede omsorgskompetanse skal tas i bruk. Besøksbaby er et glimrende eksempel på dette.
– Vi bygger svære helsesentre i Norge som isolerer seg fra omverdenen. Det er både dyrt og uheldig, sier Håpnes, og utdyper:
- Å legge skoler, barnehager og idrettsanlegg nær eldresentre, er smart politikk. Segregeringen av aldersgruppene er dyrt for samfunnet, og vi taper nødvendig overføring av kompetanse mellom generasjonene. Et møte mellom en baby og et eldre menneske er det mest naturlige av alt.
– En ny verdensborger møter en verdensborger i siste fase av livet. Når de knyttes sammen, skjer en verdifull utveksling. (…)
Hele saken kan leses her (Krever Dagbladet Pluss-abbonement)
Les mer »




