
Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (etablert 1. juli 2014) er organisert som et partnerskap. Vi bidrar til at det utvikles og benyttes kulturelle virkemidler systematisk på helse- og omsorgsfeltet for bedre å kunne møte framtidas utfordringer. Kompetansesenteret skal bidra til økt rekruttering gjennom mer verdighet i omsorgstjenesten, god ressursbruk og økt interesse og status for omsorgsyrkene. Kompetansesenteret skal knytte sammen forskning, utdanning og praksis, og samarbeid med andre relevante kompetansemiljøer og frivillig sektor.
Kompetansesenteret er et partnerskap mellom:
• HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU)
• Helse Nord-Trøndelag HF
• Levanger kommune
• Nord universitet
• Trøndelag fylkeskommune
Senteret finansieres via Statsbudsjettet som et tiltak i Kompetanseløft 2025 til Nord Universitet på vegne av partnerskapet (Helsedepartementet, kap. 761, post 79). Rektor har lagt senteret til Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved campus Røstad i Levanger.
Helsedirektoratet gir mål for tilskuddet og kriterier for måloppnåelse. Senteret skal i samarbeid med sentrale fag- og forskningsmiljø bidra til utvikling og spredning av miljøbehandling og ivareta samspillet mellom forskning, utdanning og praksis.
Primærmålgruppen er ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Sekundærmålgruppen er brukerne av helse- og omsorgstjenester.
I tillegg gis det tilskudd til:
- Utvikling av systematiske kunst- og kulturtiltak som fremmer helse og livskvalitet hos brukere av helse- og omsorgstjenester
- Integrert bruk av musikk, sang, dans og andre miljøbehandlingsmetoder
I tillegg har senteret tiltaket «Miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang» som også inngår i Kompetanseløft 2025; strategiområde 1: Rekruttere, beholde og utvikle personell. Musikkbasert miljøbehandling er inne i sin andre anbudsrunde for Helsedirektoratet (2021-2025). Vi tilbyr tre typer kurs for helse- og omsorgsfeltet i miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse.
Kompetansesenteret er forankret i politiske meldinger og strategier
- Kompetanseløft 2025. Handlingsplan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling
- St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn
- St.15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre.
- Meld St. 29 (2012–2013) Morgendagens omsorg
Årsrapporter
Nyhetsbrev
Samarbeid og medlemskap
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg samarbeider med ulike fag- og forskningsmiljø lokalt, nasjonalt og nordisk. Vi er også medlem i flere organisasjoner og nettverk.
Besøksadresse:
Nord universitet, Campus Røstad, 7600 Levanger
Kompetansesenteret i media
Kari Hæreid (89) er en av beboerne på Bergen Røde Kors sykehjem som gleder seg over at musikk erstatter medisin.
TV2 omtalte bruk av Musikkbasert miljøbehandling ved Bergen Røde Kors Sykehjem april 2019.

– Musikk har magisk kraft og en fantastisk virkning på hjernen, sa Geir Olve Skeie på en konferanse om Musikkbasert miljøbehandling.
Publisert på Forskning.no mars 2019.

Det høres ut som det er for godt til å være sant, men gruppesamtaler kan faktisk bedre funksjonen og livskvaliteten for dem som er rammet av demens. Dette skriver Dagbladet og Dagbladet Pluss 11.februar 2019.
Musikk vil være et fast innslag i det nye behandlingsopplegget, og nettopp musikk er grundig dokumentert at bedrer livskvaliteten for dem med demens.
Lege Audun Myskja har en doktorgrad i musikk for personer demens. Han har gjort flere studier som viser at musikk ikke bare kan stoppe forverring ved demens, men også bedre gangfunksjon, motorikk og balanse, i tillegg til å bedre depresjon og angst med 10 prosent.
Audun Myskja er fagveileder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Når dagen blir litt tung, hjelper det å trø takten til toner av Asmund Bjørken.
Engang til! Ragnhild Norum har funnet rytmen til en komposisjon av Asmund Bjørken. –Tra-la-li-lei-tra-la-li-lei. Fram og tilbake oppholdsrommet på post 1 går gammeldans-polonesen sammen med Solveig Irene Ness, skriver Innherred 2.februar.
Artikkelen omhandler personsentrert omsorg og bruk av blant annet Musikkbasert miljøbehandling.
Musikk i helsearbeid har blitt eget universitetsfag.
Avisa Innherred publiserte en artikkel om åpningen av nytt studie “Kunst og kultur i helse og omsorg”, en videreutdanning som tilhører opplæringsprogrammet Musikkbasert miljøbehandling.
– Studiet er ett av flere tilbud vi har i det nasjonale opplæringsprogrammet Miljøbehandling med integrert bruk av musikk, sang og bevegelse, og det er veldig gledelig å ønske de nye studentene velkomne til oppstarten. Studiet er en viktig del av opplæringsprogrammet, og et viktig bidrag til at helse- og omsorgsarbeidere får kunnskap i hvordan de kan bruke kunst- og kulturuttrykk i den daglige pleie og omsorgen, sier Vegar Rangul, prosjektleder Musikkbasert miljøbehandling, ifølge Kompetansesenterets artikkel om temaet.
Les mer »



