
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg ble etablert i Levanger 1. juli 2014. Senteret er forankret i Meld St. 29 (2012–2013) Morgendagens omsorg, og er lagt inn i Meld.St.15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre.
Kompetansesenteret er et partnerskap mellom:
• HUNT forskningssenter (Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU)
• Helse Nord-Trøndelag HF
• Levanger kommune
• Trøndelag fylkeskommune
• Nord universitet
Kompetansesenteret finansieres via en egen post på Statsbudsjettet, Helsedepartementet, med en grunnbevilgning på tre millioner kroner årlig (kap. 761, post 79).
Årsrapporter
Nyhetsbrev
Mål og krav til måloppnåelse
Kompetansesenteret har mål som gitt av Helse- og omsorgsdepartementet gjennom Helsedirektoratet i oppdragsbrevet datert 13.11.2013, og krav til måloppnåelse gjennom dialogen med oppdragsgiver som er Helsedirektoratet.
Målene er:
• Bidra til metode- og kvalitetsutvikling innenfor helse og omsorg lokalt, regionalt og nasjonalt, gjennom samhandling mellom utdanningssektoren, forskningsmiljøer og praksisfeltet.
• Dokumentere og utvikle sang, dans og andre kulturuttrykk i en helse- og omsorgsfaglig ramme og utvikle systematiske tiltak som kan hjelpe utsatte individer og grupper og skape varierte og interessante arbeidsplasser for personalet.
• Bidra til spredning og implementering av ulike miljøterapeutiske metoder, herunder integrert bruk av musikk i omsorgstjenestene.
• Evaluere tiltak som iverksettes og måle effekter av nye metoder og behandlingsformer.
Kompetansesenteret skal bidra til å delta med forskning, opplæring og praksisutvikling i kultur- og helsefeltet og vektlegge samspillet mellom forskningsmiljøet, utdanning og praksis i sin virksomhet.
Samarbeid nasjonalt og internasjonalt
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg samarbeider med ulike fag- og forskningsmiljø. Vår mest sentrale samarbeidspartner er Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse (Aldring og helse). Vi samarbeider også med Verdighetssenteret i Bergen, Norsk kulturskoleråd, Krafttak for sang, Trondheim kommune, Riksteatret, Senter for fagutvikling og forskning (Oslo kommune), Sykehjemsetaten i Oslo kommune, flere høgskoler og universitet, Norges Parkinsonforbund med flere. Vi samarbeider med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjeneste (USHT) og kommuner over hele landet. Vi deltar i Folkehelsealliansen i Trøndelag og samarbeider med ulike fagpersoner og fagmiljøer innen kunst-, kultur og helsefeltet, blant annet det nasjonale nettverket musikk og eldrehelse.
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg deltar også i internasjonale fag- og forskningsnettverk i blant annet Sverige, Danmark, Finland, Island, England og Australia.
Besøksadresse:
Nord universitet, Campus Røstad, 7600 Levanger
Kompetansesenteret i media
Helseminister Bent Høie møtte Vegar Rangul og Odd Håpnes ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg i Levanger 16.august.
Avisa Innherred lagde en sak om besøket.
Vegar Rangul, Bent Høie og Odd Håpnes
Les mer »VG skrev 13.april 2019 er reportasje om bruk av musikk i eldreomsorgen med eksempler fra Nesbru bo- og omsorgssenter i Asker hvor sang og musikk får stor plass i hverdagen.

Kari Hæreid (89) er en av beboerne på Bergen Røde Kors sykehjem som gleder seg over at musikk erstatter medisin.
TV2 omtalte bruk av Musikkbasert miljøbehandling ved Bergen Røde Kors Sykehjem april 2019.

– Musikk har magisk kraft og en fantastisk virkning på hjernen, sa Geir Olve Skeie på en konferanse om Musikkbasert miljøbehandling.
Publisert på Forskning.no mars 2019.

Det høres ut som det er for godt til å være sant, men gruppesamtaler kan faktisk bedre funksjonen og livskvaliteten for dem som er rammet av demens. Dette skriver Dagbladet og Dagbladet Pluss 11.februar 2019.
Musikk vil være et fast innslag i det nye behandlingsopplegget, og nettopp musikk er grundig dokumentert at bedrer livskvaliteten for dem med demens.
Lege Audun Myskja har en doktorgrad i musikk for personer demens. Han har gjort flere studier som viser at musikk ikke bare kan stoppe forverring ved demens, men også bedre gangfunksjon, motorikk og balanse, i tillegg til å bedre depresjon og angst med 10 prosent.
Audun Myskja er fagveileder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.




