Arman løper fra Trondheim til Snåsa

Av Marthe Haugdal | 29. april 2021

Fra 26.–30. april løper Arman Vestad “Tour de Wave” fra Trondheim til Snåsa gjennom fem dagsetapper. På veien skal han vinke, smile og si hei til alle han møter. På veien skal han hilse på alle han møter, og snakke med alt fra barn til ordførere. 

Han tok turen innom Levanger og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Der traff han Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og Bente Steensgård, instruktør i aktivitetsgruppe for personer med Parkinson diagnose.

Han møtte også Asbjørn og Svein. De har Parkinson diagnose, og møtes hver uke for å være aktive sammen, for å holde sykdommen i sjakk. Svein er tidligere maraton-løper, og tok følge med Arman et stykke på veien mot Verdal.

Men først viste gjengen Arman hvilke øvelser parkinson-gruppa pleier å gjøre, slik at Arman fikk oppleve hvordan disse kjennes på kroppen. Odd Håpnes ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg forklarte hvorfor dette kjennes bra, og hvilke prosesser som foregår i kroppen som fremmer helse.

Fem dager – fem byer – mange menneskemøter (på avstand)

Vi hilser på hverandre når vi møtes i marka, eller når vi møtes med hund eller barnevogn. Hva er det som skal til for at vi også skal kunne klare å snakke med hverandre uten disse hjelpemidlene?

– Målet med turen er vise hvor lite som skal til for å kunne gjøre dagen til dem du møter litt bedre. Han vil samtidig motivere andre til å gjøre det samme på sine løpe- eller gå turer rundt om i Norge. Et smil kan ikke endre verden, men kan endre dagen til den du møter. Et smil kan også smitte!, sier Arman.

Ulikt fokus hver dag

Hver dagsetappe har fokus på forskjellige målgrupper som Arman er opptatt av.

I Trondheim møtte han folk på frivillighetssentralen. I Stjørdal møtte han barn i barnehage som har jobbet med vennlighet som tema den dagen han løper forbi. I Verdal hjalp han til i en matvarebutikk. I dag møter han Mental Helse Ungdom og ordfører Anne Berit Lein i Steinkjer, og i Snåsa i morgen snakker han og ordfører Arnt Einar Bardal om hvorfor Snåsa skal bli Norges vennligste bygd.

Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, (f.v) og Arman Vestad møttes ved Campus Levanger, Nord universitet.
Odd Håpnes, daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, (f.v) og Arman Vestad møttes ved Campus Levanger, Nord universitet.
Her blir det gjort øvelser som parkinson-gruppa pleier å gjøre når de møtes en gang i uka. Instruktør er Bente Steensgaard.
Her blir det gjort øvelser som parkinson-gruppa pleier å gjøre når de møtes en gang i uka. Instruktør er Bente Steensgård.

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Stående_farge (1)