Mer fantasi i demensomsorgen

Månedens innlegg

Av Eli Lea, rådgiver ved Verdighetsenteret og stipendiat ved VID vitenskapelige høgskole og Hanne Jones, fagkonsulent ved Verdighetsenteret | 25. juni 2018

– Hva er det første du legger merke til?

Helga, Margrethe, Svein, Inga og Wenche sitter i en halvsirkel i det nye røde sofaen i vinterhagen i femte etasje på Bergen Røde Kors sykehjem. Tre pleiere på avdelingen sitter i sofaen sammen med dem. De kjenner hverandre godt. De ser alle på et maleri av bergenskunstneren Marie Storaas.

– For lite klær, sier Helga.

– For lite klær. Vi gjentar det Helga sier, og skriver det ned med en stor svart tusj på flip overen vi har med oss.

– Frysepinn, legger Margrethe til.

– Frysepinn, vi gjentar ordet og skriver ordet på flip overen.

– Hvor kan de være på vei, spør vi?

– Det kan vi ikke vite, kommenterer Svein.

– Nei, men vi kan bruke fantasien og undre oss over hvor de skal. I fantasien er ingen svar feil. Dere kan si det første som faller dere inn, forklarer vi.

– Damen skal lage middag, sier Inga. Litt senere legger hun til:

– Damene må gjøre alt!

 

Slik begynte historien «Ingen sang», som du kan lese under. Den og de andre fortellingene ble laget av personer som lever med demens på sykehjemmet på fortellergrupper i regi av Verdighetsenteret. Responsen på åpne, undrende spørsmål til bilder vi hadde med oss var av og til ett ord, en setning, noen ganger en lyd eller håndbevegelse. Innimellom begynte en vakker stemme å synge “Jenter fra Bergen”. Alt sammen ble skrevet ned. Vi synes historiene viser noe av den kreative kraften som mange med demens kan ha tilgang til når fantasien, istedenfor hukommelsen er det som blir brukt.

 

Av Maria Storaas
Av Maria Storaas

INGEN SANG

Snøkavet
For lite klær
Gale klær
Ingenting
Frysepinn

En går med hatt
En har frakk

Det er en dame bak der
Brun kjole og sort hår
En alene-dame
Det er ikke mye hun kan se
Hun går helt bak
Det er litt rart

En klokke på den ene armen
Lange skygger
Det må være i fem-tiden

Noen går motsatt vei
De skal på jobb eller har de vært?
Kanskje de går en tur i skogen?

Damen skal lage middag
Sikkert alene
Hun er danserinne
Syerske

Damene må gjøre alt
Det er ikke riktig
Det er helt stille
Ingen sang

 

 

 

Foto: Christer Fasmer

 

STEIN

Stein
Stein
Stein

En eldre kar med en øks
Han har knust noe stein

Han sitter der
Skal ta kiket

Noen øyner
Ligger et menneske ved siden av

Fuglekvitter
En gjøk
Ko-ko

Han skal inn i skogen
Høgge ved
Lettvint høres det ut

Litt snø
Sjø
Hardanger
Det er vår

No livnar det i lundar, no lauvast det i li
Den heilag skapning stundar
No fram til sumarstid

Tårene triller

Han er oppe på fjellet
Det er langt til toalettet

Relaterte artikler

helse-nordtrondelag
ntnu
hint
levanger
Trøndelag Fylkeskommune

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.